2022-09-30 139 浏览
经过依间韩式甜品店,主打韩式雪花冰同马卡龙,被门口五颜六色嘅巨型马卡龙吸引到,决定入去试一试😁🍴 黄豆粉麻糬雪花冰 $85📝评分: 5/10雪花冰表面铺满黄豆粉、红豆泥同坚果杏仁片😝 先讲个冰底,牛奶味嘅雪花冰口感绵密,食落有淡淡嘅牛奶味😗 红豆泥就禁食嘅话相对较甜,但配上牛奶雪花冰又会中和番个甜度,依方面配合得几好🤣 雪花冰内有麻糬粒,份量都唔少,但口感就略为硬身,同我期待烟烟韧韧嘅口感有段距离,依个位比较扣分🥲🍴 米脆拿铁马卡龙 $35📝评分: 3/10雪柜有好多款式嘅马卡龙选择,今次简左两款同大家分享下😀我一直以为马卡龙入面个层系雪糕😂点知原来自己会错意,中间个层只系净一层cream🥹🥹🥹依个位有啲失望😅马卡龙嘅味道唔太突出🤷🏻‍♀️口感正正常常,唔会过硬/过软身,不过中间层cream好甜之余,好似雪唔实禁溶溶地,而且外围d米脆好”淋”,整体黎讲,唔推荐😌🍴 士多啤梨乳酪马卡龙 $35📝评分: 2/10马卡龙上层洒上士多啤梨果干碎,中间层cream乳酪味唔太突出,对比米脆拿铁,士多啤梨乳酪依个味道,只有二个字,仲甜!不论马卡龙定中间层cream都好甜😞整体黎讲,个人觉得无下次🤔打

🍴 黄豆粉麻糬雪花冰 $85
📝评分: 5/10

🍴 米脆拿铁马卡龙 $35
📝评分: 3/10
雪柜有好多款式嘅马卡龙选择,今次简左两款同大家分享下😀

🍴 士多啤梨乳酪马卡龙 $35
📝评分: 2/10

整体黎讲,个人觉得无下次🤔打卡黎讲系几靓,但味道略为失望☹