2018-09-03 94 浏览
寻日买咗件initial 嘅 西域女将军嘅衫,梗系著住佢嚟到将军澳啦~ 好合理由于工作关系进进出出地盘后,就到咗附近商场凉冷气,见到呢间爆到要等位嘅cafe,即刻就去趁下墟。流咗咁多汗,我已经好肚饿,所以我闻到呢碟 黑松露野菌手搓粉 $98 已经流哂口水,卖相靓,而且啲菇都真系好足料,好creamy嘅料,而且黑松露味道好浓,我特别喜欢这个手搓粉相当有口感。本来我想食西兰花,但呀姐话食沙律仲好啦,啲菜无煮过营养价值高啊! 咁系真嘅,因为嚟到我除咗见到只软壳蟹涨卜卜,完全唔系元X寿司𠮶啲油益味重嘅软壳蟹,好多肉,而且啲菜都系好爽脆,唔系放咗几日𠮶啲,丫,真系估唔到沙律都有惊喜。另一个惊喜系,其实呢个沙律系无汁架,净系洒咗啲橄榄油同盐,我问一问个侍应生系咪无架,佢已经好熟识咁答到我,呢个沙律只系用橄榄油,并即刻提出意见话可以俾啲黑醋汁俾我,可能呢啲只系一位餐厅侍应嘅基本,但而家系香港都已经唔系必然了。呢个姗姗来迟嘅慢煮西班牙黑毛猪鞍配苹果蓉,如果要挑剔,我会觉太熟,因为靓嘅西班牙黑毛猪,七成熟都已经可以了。不过味道方面仍然油脂味浓,而且肉质唔过老,加上有苹果蓉相伴,完全唔滞,唔错啊! 由于呀

黑松露野菌手搓粉

软壳蟹沙律

慢煮西班牙黑毛猪鞍配苹果蓉

由于呀姐话唔好饮冻饮,所以就叫咗壶玫瑰野莓茶,用料真系好足,用咗好多玫瑰花粒,而且士多啤梨亦算多,不过由于系热茶,煲咗阵都难免有少少酸嘅。
玫瑰野莓茶

以上𠮶杯系偷呀姐嘅,而家呢杯先系我,我想话呢杯奶盖茶个奶盖真系好CREAMY !
野莓奶盖茶
奶盖同茶嘅比例系1:1 ,真系好足料,奶盖系好食嘅,好抚慰到我心灵(阵间又要入过地盘) ...... 茶嘅味道浓,而且仲有士多啤梨肉系里面,成杯野算系一道甜品

最后,本著女人有两个胃嘅天性,我地又食埋甜品,呢个伯爵茶味道嘅木糠布甸伴雪糕,伯爵茶嘅味道比木糠布甸盖过,呢个有啲失色,但系雪糕系MOVENPICK仍然食得过~ 因为雪糕香软幼滑。
伯爵茶木糠布甸伴雪糕

话说食咗咁多野都系呢个价,我地两个都觉得几抵食,而且食物、环境、服务都唔差,真系食得过。
2018-09-03
等候时间
5 分钟 (堂食)
$237.5 (午餐)
黑松露野菌手搓粉
软壳蟹沙律