2009-01-14 11 浏览
12月20日, 我地山长水远由炮台山行黎湾仔, 就系为咗食呢间, 经过好多次, 亦话食好多次~ 今日星期六, 惊会好多人, 不过入到去只系有10多人, 仲有好多吉枱, 心知不妙… 以为会好似红x蚁, 原来只系茶餐厅格局, 所谓港式西餐~ 人客比隔离烧味茶餐厅还少. 睇下餐牌, $99一个2人餐又不算贵, 希望食物水准会好~::: 2人餐 ::: $101选择都唔少, 餐汤加4样野再加甜品, 4样野包括小食, 焗饭, pizza, 蔬菜等选择, 都要花唔少时间拣~::: 餐汤 :::都系例牌一红一白, 咁样我地就可以试晒~ 红汤甜咗d, 辣味亦唔够, 似饮紧蕃茄汤, 不过杂菜份量可以~ 白汤好杰, 淡淡地的~::: 瑞士鸡翼 :::5只零零丁丁, 而且又干又瘦, 真系… 味道好一般, 只不过系用瑞士汁捞, 鸡翼应该系烚熟既, 普通过普通~::: 杂菌肉酱焗薯 :::卖相麻麻, 杂菌亦得少量, 不过几欣赏d铺满面既肉酱~ 食落啖啖薯蓉加肉酱, 都扮到高级西餐水准, 唯一弹既都系杂菌唔够~::: 焗牛魔王饭 :::叫呢个饭要加$2. 餐厅既主打焗饭竟然做得比其他还差! 好普通只系一碟牛仔骨

::: 2人餐 ::: $101

::: 餐汤 :::

::: 瑞士鸡翼 :::

::: 杂菌肉酱焗薯 :::

::: 焗牛魔王饭 :::
叫呢个饭要加$2. 餐厅既主打焗饭竟然做得比其他还差! 好普通只系一碟牛仔骨饭淋黑椒汁攞去焗, 汁冇焗完既香, 饭亦冇焗完既干身脆口感. 成个焗饭都仲系好湿… 用牛仔骨系好, 不过件数少, 2人食一定唔够~ 以专门去自称有点勉强…

::: 泰式猪颈肉炒杂菜 :::
d猪颈肉呢? 少得可怜…!! 干脆叫泰式炒杂菜吧… 除此之外菜系好味既~ 有西兰花, 豆角, 椰菜, 萝卜~ 加埋d泰式酱少少辣, 新鲜得黎开胃~

::: 甜品 :::
似系杨枝甘露布甸~ 面头有d西柚碎同芒果粒~ 未食过会觉得几有新意~ 而且都几好味~ 唔系好食布甸既呀菲都有食晒!

埋单刚好一百唔算贵, 又可以食下同出面茶餐厅唔同既食物. 唯独食物质素冇惊喜, 焗饭仲有d马虎… 我地咁既时间去都系冇乜人, 都知道乜事…
餐汤 瑞士鸡翼
杂菌肉酱焗薯 焗牛魔王饭