嘩 ~~ 話甘快又一年,話甘快又生日。 我究竟係唔係發緊夢呢?係唔可以搵個人「搣」一「搣」我塊大肥面,等我知道我究竟係唔係發緊夢。古時有條友叫「莊子」,佢有日得閑得滯訓著左,然後發夢自己變左隻蝴蝶,由於個夢太真實,佢醒返之後,居然俾佢稔出一個到而家都無人可以解答的問題。呢個問題就係,究竟阿莊生係一個人發左個變左蝴蝶的夢,定係其實莊生本身就係一隻蝴蝶佢而家仲發緊一個做緊人的夢,呢個故事就叫做「周莊夢蝶」。好喇 ~~~ 人生o既野,容咩易就五年、十年,三十年都黎緊喇 ~~ 甘今晚我地就有今晚有酒今晚醉 一直以為佢叫「一皇雞」,原來搞錯左,佢係叫「雞皇一」。餐廳室內面前比較細,選擇坐外面(接連鋪面旁),頂有帳幕,近街一邊有透明膠布,幾有大排檔風味。呢度主要以雞及滷味為主,雖主打兩類,但選擇也不少:「雞飯」(可拼)同「滷水飯」(可拼)可以選碟或碗,亦可以轉米粉、丁麵;亦有以雞、雞組,雞雜為主的粥品;風味小食當然唔少得主角「雞」,仲有「滷味」,同埋小炒。「一皇雞飯 (碟)」$48:大大碟碟頭飯,飯份量及雞件數量亦不少,附沙薑醬及薑蔥蓉各一碟。雞皮富脂肪,還算滑,肉軟,有雞味。沙薑醬香濃,最喜歡薑
嘩 ~~ 話甘快又一年,話甘快又生日。

一直以為佢叫「一皇雞」,原來搞錯左,佢係叫「雞皇一」。
呢度主要以雞及滷味為主,雖主打兩類,但選擇也不少:

亦有以雞、雞組,雞雜為主的粥品;

風味小食當然唔少得主角「雞」,仲有「滷味」,同埋小炒。
「一皇雞飯 (碟)」$48:大大碟碟頭飯,飯份量及雞件數量亦不少,附沙薑醬及薑蔥蓉各一碟。雞皮富脂肪,還算滑,肉軟,有雞味。沙薑醬香濃,最喜歡薑蔥蓉甚富香蔥鮮味,想起媽媽小時候在家整白切雞時準備的薑蔥蓉自家製口味,而唔係機械流水作業的工業化味道。
「煎醲三寶」$34:有6件,2件青椒、2件茄子,2件紅腸。上枱時見到好似乾乾地、凍凍地同燶燶地甘,心稔,難道我中了伏?今次死火,仲要件件都甘大年添。

好喇 ~ 醜婦都終需要見家翁,自己叫的餸點都一定要自己食。攞起雙筷,準備食啦 ~~
啊~ D煎釀三寶個樣雖然睇落有D衰衰甘甘成個樣衰阿寬甘款,不過,又幾好味喎衰野
 所以話,外表o既野,幾時都係呃人架啦!

煎釀三寶外面少少焦,微脆,魚肉唔腥非常好。魚肉比例亦岩岩好,唔會得少少,厚得黎又唔會太多。最好食係茄子,魚肉口感係實,而茄子好軟,食落真係雙得益彰。
「雞雜拼油菜(大)」$80:油菜要了菜心。菜份量都多,菜幾入味,仲俾埋蠔油。如果食得比較淡,可以唔要蠔油都得,好在佢d蠔油「淋」埋一邊。雞雜原來係滷水整,份量就唔算好多,少少咸(滷水野嘛),最岩送酒,巧醒呀我,已經一早叫定左枝啤酒。雞雜有腎、肝、腸 ,不過腎就硬更少少。我呢都係鍾意食炒雞雜多d (我知我好重口味)。

2個人,1碟飯,1小菜,1小食,1啤酒,埋單188,好意頭!

服務方面,其實呢度都係小店,招呼黎講其實都算唔錯,快手,唔黑面,有禮 (當然唔好要期望係酒店式服務啦),靚姐俾酒杯我時見到隻杯污糟,自己已經即刻去換左佢。

唔拘緊,有大排檔風味,自在舒服甘食飯、吹水,呢餐食得幾開心、幾值。
2016-11-29