2019-01-04 1268 浏览
自己正日生日, 请妈妈出去食一餐饭, 妈妈好少食西餐, 不过佢都唔介意, 咁就带佢食去食德国菜啦, 其实系我自己想饮下啤酒。近近地, 想去奥海城三期嘅 Beerliner。我唔系第一次依间食, 而另外其他嘅分店我都有去过, 我对佢哋嘅食品系有信心嘅, 无怀疑。 只要一谂起德国咸猪手嘅味道, 我第一间就谂起佢。早计右计, 最后决定了咗个二人套餐, 最抵食。餐汤, 我哋升级咗做<龙虾汤>, 绝对冇拣错, 好味。而<沙律>, 配上意大利黑醋, 爽口新鲜。小食叫咗个<德式肉丸配烧汁>, 唔知佢哋系唔系听错咗, 落错单, 嚟咗嘅唔系烧汁, 系有一啲辣辣地咗嘅嘅干辣椒及酸辣椒, 再配上一粒粒嘅芝士粒及薯蓉。味道尚算ok, 都好啱胃口。 应该系嚟错咗<德式肉丸配辣根汁>。主菜当然系<秘制德国咸猪手配黑松露薯条>, 咸猪手唔需要介绍, 一定系好食, 外面炸得脆, 里面香滑。黑松露薯条好特别, 味道唔错。主食 order 咗<蕃茄吞拿鱼扁意粉配罗勒忌廉汁>, 都好好味, 有好多吞拿鱼肉, 又有一片片嘅芝士,

早计右计, 最后决定了咗个二人套餐, 最抵食。

龙虾汤及沙律

德式肉丸配辣根汁

秘制德国咸猪手配黑松露薯条

主食 order 咗<蕃茄吞拿鱼扁意粉配罗勒忌廉汁>, 都好好味, 有好多吞拿鱼肉, 又有一片片嘅芝士, 但由于饱, 食得唔系好多。
蕃茄吞拿鱼扁意粉配罗勒忌廉汁

不过可惜我哋好细食, 全部嘢都食唔晒, 要打包回家。

饮咗德国嘅生啤 Warsteiner, 当日唔系好舒服只系饮咗一小杯, 味道ok嘅。
德国生啤 Warsteiner

另外饮咗一杯橙汁。

-----

回家后先醒起个套餐其实有甜品, 冇嚟到。不过都因为太饱, 其实都食唔落。
2019-01-02
龙虾汤及沙律