当日跟2位朋友,一行3人谂住搵间餐厅食饭倾计。在#和你eat#见到此黄店,见到相片的环境,食物及饮品都ok, 所以一心谂住支持下。预早一天电话预约3位 7:30pm,但到达後竟安排入座一张非常小的1-2人枱仔。因为实在太迫嘅原故,朋友要经多次要求及翻被拒绝,才能被安排调到正常的4人枱位置。各人到齐後,我们如常order 几款不同的食物及2L 啤酒。店员说食物的准备时间较耐,我们都很合作,一次过order, 并表示体谅。食物到达後,我们如常倾下计,慢慢用餐及享受啤酒。到8:30 左右,我们的食物只食到一半,已经开始有店员不断问我地食完未,帮我地收走佢。我地不以为意,只表示未食完,就继续享受我地嘅食物。但由此时起,我们开始感受到压力。开始有位中年阿叔店员不断走到我地桌前望住我地,感觉系睇我地食完未,想赶我地走。亦有另一位店员强行走前强行帮我地斟酒,好像迫使我地尽快完成用餐。我地好奇望一望门外,并没有见到客人等待,而餐厅内亦有空置的4人枱,我地觉得好奇怪,点解要赶我地走? 再过多一阵,有另一位店员更直接地主动俾张单我地说帮我地埋单。果一刻,我地3个真正着左火。我地问店员要我地即时埋单嘅原因,店员回答一般俾客人都系食两个钟,所以我地可以埋左张单佢先,但如果想再叫嘢食,都可以埋完单之後再叫。但我地表示,电话预约及进店时均没有店员说过此项条文,如果你讲左,我地一定会遵守,或者一早唔会选择呢度。最後,店员只支悟而对离开左。在我地而言,根本就系一堆不合理嘅解释,讲到尾都系打完斋唔要和尚,你地叫完嘢食好快啲走,唔好阻住我做下一枱生意 (但事实我地啲酒根本未饮完)。到最後埋单时,中年阿叔店员果种差劣嘅咀脸,根本唔配做服务业。

其实我地叫嘅食物同饮品都唔算少,张单都唔算平。你地系一间酒吧餐厅,唔系一间茶餐厅。我地亦唔系7点坐到打样整系叫杯嘢饮嘅无帮衬。就算系,你地作为服务业都唔应该用呢种方式服务客人。最失望系,我地一心支持黄店先睇到你。就算食物质素,环境有几差,我地都可以体谅。但你地呢啲恶意的服务态度,真心想同你讲句: 如果你唔系黄店,你什麽都不是。支持黄店唔代表要接受埋呢啲差劣态度,以後都唔会再嚟。😡
2020-06-26