人生第二次写食评,太好食总系觉得𠮶啲唔需要写,总系觉得有麝自然香,但系太难食,仲要咁多人赞,咁就真系要写嚟警世一下。午餐- 慢煮西冷牛扒配薯蓉前菜 龙虾汤 - 跟餐送嘅龙虾汤,除咗个温度系值得表扬嘅之外,呢个龙虾汤实在揾唔到任何过人之处,金拱门嘅龙虾汤都会比佢做得好,不过既然系送嘅,都冇咩好埋怨,唔会期望佢用十斤八斤虾壳去熬,如果有,咁只能够讲真系好惊喜。主菜 慢煮西冷牛扒配薯蓉-配菜方面,𠮶两块红萝卜硬过我个头,系想畀人食定系一个装饰?薯蓉好干身,一啲都唔滑,薯蓉都能够做到有一种overcook嘅感觉,都真系顶尖。好啦,可能系我放错重点,叫得慢煮工业,个重点应该系啲肉嘅,即刻试一试佢先。由于侍应冇问过我想块牛扒几多成熟,咁梗系要快啲切开佢睇吓,见佢咁有信心,牛扒刀都唔畀把我,应该好掂啦。哈,一切落去果下就知濑嘢,啲筋多过我阿嫲啲白头发,我唔系讲紧西冷本身外围条筋,而系里面一丝丝嘅细筋,一直落去𠮶吓,啲幼幼嘅细筋撠住我个喉咙,就好似系个喉咙度用牙线嘅感觉咁,好L正,M底可以一战。咁嘅情况,即刻转阵问佢攞把牛扒刀先啦。常言道: 横纹直切。但呢镬我横切直切斜切角切顺切逆切胡乱切线都搞唔掂,

午餐- 慢煮西冷牛扒配薯蓉

前菜 龙虾汤 -

主菜 慢煮西冷牛扒配薯蓉-

配菜方面,𠮶两块红萝卜硬过我个头,系想畀人食定系一个装饰?

咁嘅情况,即刻转阵问佢攞把牛扒刀先啦。常言道: 横纹直切。但呢镬我横切直切斜切角切顺切逆切胡乱切线都搞唔掂,切切吓,开始进入咗忘我嘅境界,差啲唔记得讲块扒嘅味道。

扒嘅味道,就系冇味道可言,不论系调味定系牛本身嘅味道,都系冇,咁梗系要即刻用佢咁用心on side嘅黑椒盐啦,一试,果然冇帮助!完全冇办法带起一丁点牛味。

结论-
无论系牛嘅味道定系质感都一样咁差,成餐饭都好似愤青上身咁,越切越按耐不住心底嘅愤怒,一度切下切下想切埋自己,最后,年少气盛嘅我,都系食唔完,放弃咗。
整体感觉好差,冇咩嘅话唔会再尝试。
2023-04-20