2010-03-22
我一直都好懷念以前係美國成日都食subway, 見到subway黎左hk咁耐, 成日都冇機會試... 我之前試過諗住去tst個間, 但冇開門 (定係太夜, 已經closed?). 今日同上次一樣, 8pm... 希望可以搵到一間subway仲開門啦~ 唔想再失望而回喇~ 本來想去萬邦行個間, 但搵唔到 (之後有人先同我講唔係係lobby地面個度去架喎... 話我其實睇漏眼... 唉, 算啦~), 所以只好往上環direction行啊行啊, 行到黎新紀元廣場呢間! 終於都有間subway仲開門~! 噢, 太開心喇~ 差d感動到想喊. 我未試過食fast food食得咁感動同辛苦, 要行咁遠... 不過值得既, 因為好味同平~! 哈!由於佢有special promotion, $29有6吋包 (有6款), 仲包一杯drink同2塊cookies (or 1包chips). 抵到爛! 好正! 同朋友叫左個pizza sub + drink + cookies ($29), roasted chicken + drink + cookies ($29), spicy italian ($3
pizza sub + drink + cookies ($29), roasted chicken + drink + cookies ($29), spicy italian ($35). 面包分別要wheat, parmesan oregano, 同honey oat. sauce就要sweet onion, sweet onion, 同teriyaki. 配菜就大部分都要~
喇, d菜, 面包, 芝士定肉都係good. 好味, 好正~ 但個sauce真係唔掂. 2個sauce都好怪, 唔知點解唔好味. 同個包&配料唔夾, sorry, 係非常唔夾~ 有d ruin左d包~ 下次要其他sauce~
雖然係6吋, 但個包都幾厚, 一啖未必放得哂入口, 所以食到周圍都係~ 有d尷尬~ 好在晚上既上環冇乜人, 所以呢間subway都冇乜客~ 哈.
至於d cookies, 正! very good! 叫左double chocolate同chocolate with candies. 好好好好味~ 雖然係set既, 但都唔細塊架~ 又足料... 其實同d專賣曲奇餅個d鋪頭既曲奇差不多之嘛~ 都係咁好味~
btw, 個service唔係幾好, 因為d女仔好hea, 講野又細聲, 我根本就聽唔到佢想講d乜~ 同埋佢應該要請d識講中文既人, 因為話說我地之後有對情侶, 但唔識講英文, 所以唔識點~ 唉...
我想問係咪間間既subway都係唔同老闆, 因為我上網search, 有好多個唔同websites都係有唔同hk subways, 雖然menu一樣, 價錢都一樣, 但唔會講有其他既分店喎~ 點解呢??? 奇怪~~