Green Orange

2015-03-06 1036 浏览
今晚同朋友放工决定揾cafe食下野,倾下计,经同事介绍下。就黎试下呢间。之前食十间楼上铺,八间都系d野唔好食,但今次呢间真系打破左传统。首先,讲环境,呢度都唔错,静静地,气氛几好,好适合安静倾下计,睇餐牌之后,价钱也不算贵。我地好快就决定左食d咩,而同事叫我记住一定要食猪手同蟹焗意大利饭,我地当然都有跟足"指示",好快汤就黎左啦。呢个汤非常唔错,浓浓的南瓜味加上淡淡的忌廉,而且汤不会太稀或是太"杰",浓度岩岩好。之后到沙津及前菜,带子沙津d菜好新鲜,食完好开胃,但最正系粒带子,烧得好香,而且整盘沙津也有柚子汁的味道,令到沙津菜味道更加丰富而且能够突出带子既鲜味。炒香菇什菌都炒得好香,食到停唔到口,绝对系小食既必选之一。 跟住终于等到呢个意大利饭,侍应离远行紧黎,已经闻到d香味,黑松露仲要系另上!! 唔好以为蟹里面系冇野,内里系充满饭、蟹膏同蟹肉,份量其实都唔细,将d饭加黑松露混合一齐食,简直系人间极品,绝对系我成世人食既意大利饭黎讲最好食,饭够黏加上蟹膏捞埋一齐、食落一点也不腻,一般的意大利饭都好腻,但今次呢个我地系食到停唔到口。大家都话"早知一人食一个啦",真系回味无穷。 猪手好大只

,好快汤就黎左啦。
南瓜忌廉汤

烧带子柚子沙津

香菇牛油炒什菌

黑松露面包蟹意大利饭

猪手好大只好肥美,会唔会好难切? 唔驶担心,侍应会好细心帮你切好埋
,猪手外脆内软,十分juicy,而且不像出面的只有死咸还有口感岩岩好,不会过韧,大家记住点旁边的蜜糖芥末汁,甜甜的,很不错。
脆焗猪手配蜜糖芥末汁

切完后既猪手

最后就到甜品,听侍应讲,呢个雪芭系由意大利运过黎,食落口好清新同冰凉,丰富既柠檬味而又不会太酸加上微微的甜味,绝对系解腻之选。
青柠雪芭

最后埋单,2个人,每人around 300蚊,咁好既环境加咁正既野食,完全不算贵。
2015-02-26
香菇牛油炒什菌