2022-08-25 156 浏览
《Coffee by Zion 》📍西营盘站小编自从去完英国之后就一直好想念Egg Benedict(*^_^*)所以小编就决定去寻觅香港好味嘅咖啡店去食Egg Benedict o(^▽^)o成个环境好休闲好超chill,成个风格都好有格调,而且播放的音乐都好舒服同轻松嘅感觉,就好似系繁忙都市生活之中,找到一个隐蔽的小角落去喘息唞吓咁(*^_^*)见到都会有叔叔婶婶过嚟倾吓计同打招呼,感觉同店长都好熟,大家都有满满的亲切感~(*¯︶¯*)💜 Smoked salmon egg benedict🥢 💰$108一放上枱面望到成个摆盘好精致同色彩缤纷,首先汉堡包上面有一只poached egg上面再加上hollandaise sauce(荷兰酱)同有机菜,然后下边有烟三文鱼同芦笋来做衬托,旁边仲有一块汉堡包,而前面就有再多一只poached egg with hollandaise sauce,感觉上好豪华同好别致~最后𠮶个时刻就系切开poached egg𠮶一下,内心会跟住有”仆”一声,跟住就望住啲蛋黄汁慢慢咁流出来真系好治愈(*☻-☻*)切开个Egg Benedict 再放一啖落口,喺
《Coffee by Zion 》📍西营盘站

切开个Egg Benedict 再放一啖落口,喺𠮶啖就有晒个poached egg荷兰酱、烟三文鱼、芦笋~再加埋荷兰酱呢个特别嘅sauce,成个口感都丰富同升华咗,真系好满足!!!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)简直就系将所有嘅幸福感满满地布满在口腔内,一直的弥漫着(o^^o)
另外直得一提,脆脆嘅面包浸满咗poached egg流出嘅蛋黄汁同荷兰酱之后再一齐摆落口,𠮶种真系好幸福好正(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
食食吓先发现原来入面仲有牛油果蓉同少少蕃茄粒、紫洋葱做配料~成个配搭几特别,但系又唔抢左Egg Benedict 嘅风头,但系就丰富左个口味~(虽然小编唔钟意紫洋葱,但系佢系咁多主菜配搭嘅情况下,小编又觉得个调味都几搭配(((o(*゚▽゚*)o))))

幸福指数:😻😻😻😻😻/5

💜Cappuccino🥢 💰$38
开始点餐𠮶时店员会问想要nutty咖啡豆(偏可可风味)定fruity 咖啡豆(偏水果风味)( ̄∇ ̄)~由于小编喜欢可可多啲,所以就拣左可可咖啡豆☕️~

一饮落口就有满满的泡沫同咖啡香味,拉花都好靓,就算饮到一半个拉花都仲系维持到形状,而且都仲未有𠮶啲一粒粒嘅泡(#^.^#)

幸福指数:😻😻😻😻😻/5

呢一度真系好适合食得慢又钟意优哉游哉嘅Meow小编(*^^*),可以休闲咁坐喺度渡过一个舒适嘅下午( ´▽`)

*不需加一服务费

Yumyum舔舔脷指数:🧸🧸🧸🧸🧸🧸/6
环境指数:🧸🧸🧸🧸🧸🧸/6
服务指数:🧸🧸🧸🧸🧸/6
性价比指数:🧸🧸🧸🧸/6
回头指数:🧸🧸🧸🧸🧸🧸/6

(满分为🧸🧸🧸🧸🧸🧸)

以上属小编主观(非专业)食评,所有意见只供参考( ´▽`)

Smoked salmon egg benedict
Smoked  Salmon  Egg  Benedict