2025-08-07
朋友之前食過三希樓,話啲中菜水準很不錯,剛好媽咪打牌,而且最近好耐都冇帶爹哋出街食飯,就揀咗呢間黎請佢食餐好嘅。平時都好少一齊出街食中菜,想畀佢開心下,順便做吓孝順女。餐廳裝修幾有格調,係簡約中式,帶點書卷氣息。最鍾意係有一面超大落地玻璃窗,坐喺窗邊可以望住街景食飯,環境開揚,坐得幾舒服。第一碟上嘅係蒜泥白肉,切得夠薄,豬腩位脂肪唔會太膩,蒜香濃郁但唔嗆喉,而且蒜泥好綿滑,整體幾醒胃。青椒清香魚一上枱就令人好有食慾,魚量好足,新鮮且質感好滑溜。青椒係微辛得黎帶少許清香,辣味唔會太勁,唔會蓋過條魚嘅鮮味,加埋稻庭烏冬,飽肚高質,爹哋大讚。瓦罉焗胡椒海蝦上枱嗰陣仲有少許卜卜聲,蝦隻隻都好夠大,爽口彈牙,胡椒味香但唔會過辣,食落去好暖身且惹味。吊燒雞就叫咗半隻,雞皮燒得紙薄香脆,雞肉味亦濃,水準到位,雖然半隻都大隻,但係我地都食得曬。菜就揀咗啫啫唐生菜煲,鑊氣夠,味道香濃,生菜炒得啱啱好,唔會過焾。本身已經食到好飽,但最後由於見到檯檯都幾乎有叫即撞豆腐花,所以都忍唔住叫咗個。豆味香濃,口感滑唔會水汪汪,糖水甜度係自己加,有桂花蜜同黃糖,一桶大概可以裝到6碗,$88黎講其實抵食,冇令人失望。單
單據給大家參考