2017-07-04 1669 浏览
始从去完西班牙返黎, 简直爱上左当地, 不论人, 地方, 环境, 食物都令我留下深刻美好既印象! 今次有朋友生日, 俾左多间餐厅佢选择, 最后楝左西班牙餐厅, 真好, 又可以令我回想返西班牙既美食! 其实哩间餐厅系前几年已食过, 当时系去河内道那间, 同我老公庆祝拍拖周年, 当时还未去踏足西班牙呢入正题, 当日有happy hour 17:00-21:00, 我地点左一jar regular sangair, 有一条肉桂, 我对肉桂麻麻, 所以一上枱已将佢拎起, bartender 调得不错, 饮到淡淡既红酒, 不会过浓, 好适合女仔用小吃黎送下酒.叫左啲tapas 送下酒先:橄榄油蒜片虾, 盛装既器皿好特别, 啲虾好爽口又够新鲜, 虽然系橄榄油但系一啲都唔油, 啲蒜片走过油, 好香, 配埋啲虾一啖食, 好好味黑松露鸡茸磨菇春卷好特别, 入面既馅料系冻既, 但系外表既春卷好脆口, 但唔系好食到松露香, 系一款几特别既tapas食得西班牙, 点会唔叫西班牙乳猪件 ($88), 哩个价钱已足够我地四个女仔食, 每人已有两件, 皮烧得脆身, 肉身唔肥, 算属于廋那种, 虽则廋, 但系啲肉唔鞋

叫左啲tapas 送下酒先:

黑松露鸡茸磨菇春卷

食得西班牙, 点会唔叫西班牙乳猪件 ($88), 哩个价钱已足够我地四个女仔食, 每人已有两件, 皮烧得脆身, 肉身唔肥, 算属于廋那种, 虽则廋, 但系啲肉唔鞋口, 好淋, 又够味, 配哩啲酸菜食好开胃

食完tapas, 就点啲main course:
毛蟹pizza, pizza 面铺满满满既cheese, 有啲蕃茄仔, 望落去系见唔到有蟹肉, 但系食落食到啖啖既蟹肉香, 正.....pizza 系漙底, 类似饼干底那种, 所以食完都不会觉得好饱济, 好溜既感觉

最后, 当然要点西班牙海鲜炒饭, 虽然menus 写上系二人份量, 但系绝对足够四人食, 有四只虾, 四只鱿鱼圈, 四只青口, 啲虾好大只, 虾肉弹牙架, 可惜冇膏..., 啲饭唔会话好硬那种, 可能要比较迎合香港人既口味...

本身我地订枱时留左个甜品"蓝莓意大利雪糕脆饼"作为生日蛋糕, 可惜食到最后, 待应竟然走过黎同我地讲个甜品已经卖完, 叫我地点另一款, 朋友之后楝左"菠萝热情果乳酪球", 十分钟后, 又走过黎同我地讲个甜品又卖完, 叫我地又再楝另一款, 最后我地楝左焦糖花生雪糕棒, 外型似左一条雪条, 内类系云尼拿雪糕, 外层用焦糖糖浆厚厚咁包住, 其实只食到好甜既焦糖味, 好一般!
题外话/补充资料: 其实唔明白点解已一早预订既甜品会系当天卖晒呢? 如果当天没有这款甜品, 系唔系应该系confirm booking 时, 应该系电话同我地讲声呢?! 如果真系当天有货已你冇预留俾我地, 而将哩款甜品卖完, 我对贵餐厅的安排好失望, 如果系普通食饭还可以, 但当天系为朋友庆祝生日, 感觉上不太好吧!
2017-06-30
  • 乳猪件