2016-01-25 3204 浏览
「甜艺家」喺本地出名饼厨Tony Wong嘅新店,话新都唔新喇,依家都已经有3间店舖。套用官网嘅介绍,佢就喺一家以低糖、健康食材、用心制作、革新与创作嘅甜点饼店。又再次多谢老友嘅心意,送赠小弟一包甜艺家嘅蛋卷(原味),虽然,依个系列主要都喺讲曲奇,不过,一提及蛋卷,多多少少又联想到去曲奇,所以,今篇食评都放埋晌依个系列!据介绍,采用有机小麦粉,海藻糖,配以法国法定产区(AOC)牛油及优质忌廉制造,除原味、茶味、伯爵茶、朱古力外 ,更突破传统加入优质果蓉制作,如红桑莓、芒果。虽然,小弟依包只喺原味,都要用心品尝。睇落唔觉,咬一口就会发觉条蛋卷都卷得几厚,又唔可以话佢唔脆,脆口得嚟喺𠮶种实净感,即喺唔喺一咬成阵风咁碎晒。至于蛋味,算唔上好浓郁,亦无话好香嘅牛油味,我想喺晌味道与健康中取个平衡,可以讲喺较轻健康嘅蛋卷。晌浏览官网时,见到佢啲产品真喺有啲与众不同,好似金菠萝酥、柔风脆饼、玫瑰酥、朱古力爆炸雪茄、蜜糖杏仁饼……等等,听落都已经觉得喺有趣嘅出品。
原味蛋卷
,听落都已经觉得喺有趣嘅出品。
题外话/补充资料: 因为喺朋友所送嘅礼物,所以,几个细项评分(环境、服务、卫生、抵食)嘅参考值唔大。
外卖自取
用餐时段