嚟鯉魚門食海鮮,真係可以寫篇遊記,因為成套體驗都好舒服。短短地嘅車程,去咗個氣氛好似離島嘅地方。雖然海邊嘅空間對比起西貢、南丫島唔算話好大,但就好 chill,可以輕輕鬆鬆散步,有啲人會喺度釣魚,而且海景好開揚,令心情好好。一直好擔心喺香港食海鮮會俾人劏,驚「時價」呢兩個字,又驚埋單先發現有隱藏收費。跟喺鯉魚門附近住嘅朋友嚟咗呢間——套餐價,冇隱藏收費。去到發覺幾枱食客同店員好熟,本身都驚係咪要識人先有靚嘢食,但後尾發覺原來店員對我哋呢啲生面口嘅生客都係好 nice,同埋海鮮都一樣係咁靚。啲客同店員熟,應該因為店員真係好親切,好似同街坊、同朋友咁傾偈。如果人多,真係好建議早啲啲 book 定枱,因為頭先講嗰個靚景,餐廳有兩張大枱係食到正——可以一路食一路睇日落。而如果少人,或者冇 book 枱,都冇話蝕底,因為佢係有個海邊嘅 outdoor 地方,可以飽覽靚景。呢個位都幾細心,因為一大班人食飯,總可能有人有吸煙習慣,都算方便煙民朋友;或者唔食煙,拎支啤酒睇日落都同樣 chill。我哋嗌咗相對平嘅套餐,$449/位,但係都好豐富,用料好靚。聽店員介紹會感覺到佢哋對自己出品唔 hard s

我哋嗌咗相對平嘅套餐,$449/位,但係都好豐富,用料好靚。聽店員介紹會感覺到佢哋對自己出品唔 hard sell,但好有信心。每樣海鮮都有來歷,唻自世界各地,套餐入面係冇用嚟湊數嘅 item,而且係冇任何一樣 item 你會覺得佢失手。

蟹、鮑魚、龍蝦呢啲貴 item 靚就好合理,但佢哋係連最後個甜品都用好重料嘅椰汁雪燕。
最普通嘅蝦都有名堂,我都係第一次知,原來野生嘅蝦海水味濃咁多、又鮮咁多,同平時食嘅蝦完全兩回事。

元貝上面仲鋪滿蟹膏。我比較少喺海鮮檔食海鮮,之前喺南丫島食過平民少少嘅,有蝦、有魷魚、有扇貝、有炒飯,三百幾一個人,已經覺得好值得。
今餐連加一 $541/位,但豪華程度就上咗另一個層次,仲係純粹係蒸,連豉油調味都唔使嘅質素,真係覺得好值得。好希望呢啲有心做嘅餐廳可以做得住。

(所有圖片為原圖,請重新審閱)