2014-01-20 2213 浏览
我同妹子都好钟意抹茶,特别系抹茶甜品,一直好想试抹茶馆,不过佢只有3间分店,对住香港岛嘅我地嚟讲唔太方便。今日衬星期日,终于的起心肝去钻石山试吓。下昼3点唻到,唔太多人,我地即刻有位坐,不过坐左半个钟到,外面已经排队等位。我地食左lunch, 念住试吓甜品,所以叫左抹茶tiramisu同抹茶巴菲杯,不过见到有好抵食嘅热狗餐,就叫埋试吓,最后当然唔少得传统抹茶啦。最快到系传统抹茶,和式木盆上有装上抹茶粉嘅瓷碗,一壸热水,两粒白玉,一碟糖,同抹茶专用嘅“发”。我立即跟著附上嘅步骤试整,其实都好难兼好费力,要保持个“发”垂直打转,我打左好耐先起泡,碗茶都冻晒。附送嘅白玉,口感麻麻,食左一粒自己唔想食,完全唔似平时日本食嘅白玉质地。跟住到嘅就系抹茶tiramisu.之前喺openrice见d食评都钻晒,所以一直好想试,兼好高期望,tiramisu装喺木盒仔度。佢望落都几吸引,面头铺满抹茶粉,食落都好几香抹茶味,芝士味啱啱好,中间夹一层蛋糕,食落冇咁腻,仲附送一杯苿莉花茶,食完甜品饮啖茶,啱晒。抹茶巴菲杯外形几靓,顶层系抹茶雪糕,跟住系忌廉红豆,粟米片下面系豆腐布甸,最底层系抹茶寒天。我觉得抹茶
抹茶巴菲杯外形几靓,顶层系抹茶雪糕,跟住系忌廉红豆,粟米片下面系豆腐布甸,最底层系抹茶寒天。我觉得抹茶雪糕嘅抹茶味唔够浓,同via tokyo比,佢唔够滑,不过都冇via tokyo咁腻。题外话,个杯真系好高,食嘅时候一定要扶住,如果唔系好易成杯跌左冇得食。
热狗餐包一只热狗同沙律,仲有一碗清汤,下午茶嚟讲份量都好够,我地试左照烧汁猪肉热狗,条肠幼身不过好爽口,夹埋d肉一齐食,好味,要弹嘅系个沙好淡。
2014-01-05