2023-11-24 62 浏览
今日去咗大埔揾朋友行山,到食晚饭嘅时候,佢介绍去食鸡煲,𠮶间鸡煲餐厅就喺佢屋企嘅附近,佢话啲鸡好好食,食完之后就可以打边炉。这间餐厅叫八妹鸡煲,位于大埔旧墟直街4-20号美新大厦地下A 1号舖。一入到去就觉得这间鸡煲餐厅好有怀旧香港感觉,装修充满本土风情,以街铺特色做主题,布置成旧式香港嘅戏院、大押、理发店、五金舖、士多、冰室,好靓好特别,仲可以用来打卡,餐厅入面餐位都好宽敞,令人坐得舒服。之后我哋将个鸡煲转做火锅,每张枱嘅上面都有一樽火锅汤,就可以加汤落去鸡煲打边炉,跟住我地叫咗雪花肥牛、生根、什饺、蔬菜拼盘来夹个火锅,雪花肥牛份量都几多,又新鲜好重牛味,而生根就吸晒汤嘅精华,非常入味,什饺就有云吞、韭菜饺同鱼皮饺,鲜虾云吞虾肉爽口弹牙,皮薄馅靓,韭菜饺大大粒口感食清新足料,鱼皮饺就好似四州鱼皮饺嘅好味道,而蔬菜拼盘就有蕃茄、南瓜、娃娃菜、白菇、秋葵、粟米仔同皇帝菜,样样都吸引,份量非常足够,亦非常新鲜,啲蔬菜连埋啲汤一齐食,非常好味,因为啲汤令到蔬菜好入味,尤其是南瓜同秋葵。食火锅紧系要配竹蔗茅根,清甜有清热,非常够味,系眼见个樽入边足料,与火锅系绝配,而且饮完觉得去油腻,仲可以食

火锅紧系要配竹蔗茅根,清甜有清热,非常够味,系眼见个樽入边足料,与火锅系绝配,而且饮完觉得去油腻,仲可以食多啲,一樽都够晒两个人饮。

整体来讲个鸡煲真系唔错,价钱亦唔贵,值得推介俾大家,我下次一定要同多啲朋友来试多啲其他打边炉𩠌菜。