2019-05-25 2463 浏览
今晚与家人去左八寸料亭庆祝生日🎂为于大坑嘅入面小巷🙈非常隐蔽坐低无耐送上「麦豆味噌料理」麦豆粉粉地,咸咸地嘅感觉🥒配上青瓜一齐食又几青新食完前菜小食📖急不及待开始点菜慢慢品尝「刺身拼盘」总共有7款,摆放得非常精美,胃口大开😍飞鱼已用姜加聪捞左,就咁食已劲好好味另外6款有深海池鱼、拖罗、元贝、乌贼、薄切牛鳅、牡丹虾配虾膏😎「火灸平目鱼边」呢个系小好一向最爱之一❤️已烧过平目鱼边,入口即溶嘅感觉,咬都唔洗咬,正!「海老莲根片」做法系天妇罗🍤莲藕片用左赤醋腌过,变得红色,食落有少少酸,但岩岩好,中间夹住左海老🍤「安康鱼肝豆腐」安康鱼肝蒸熟左,磨碎左,再加入豆浆整成豆腐,完全系手工制作,有心思🥰「寿司拼盘」必定要介绍富山湾白虾花作,富山湾白虾系香港真系无食过!呢件寿司系用左几十只白虾砌成一朵花,晶莹剔透,食落比一般嘅虾鲜甜美味得多!其他寿司分别有甘虾手鞠寿司,金目鲷,真鲭,𫚕鱼,赤身,鲔脑天到最后唔少得嘅甜品🍮「奶奶朱炸蛋」🍫中意朱古力嘅真系唔可以错过!😚未上枱,朱古力已经香气扑鼻,外层系泡芙与面包之间嘅质感,表面沾满左大粮黑糖,内层先系重点!系朱古力流心!系流心呀!🤩
今晚与家人去左八寸料亭庆祝生日🎂
为于大坑嘅入面小巷🙈非常隐蔽
坐低无耐送上「麦豆味噌料理」
麦豆粉粉地,咸咸地嘅感觉🥒配上青瓜一齐食又几青新

食完前菜小食📖急不及待开始点菜慢慢品尝
刺身拼盘」
总共有7款,摆放得非常精美,胃口大开😍
飞鱼已用姜加聪捞左,就咁食已劲好好味

「火灸平目鱼边」呢个系小好一向最爱之一❤️
已烧过平目鱼边,入口即溶嘅感觉,咬都唔洗咬,正!

「海老莲根片」
做法系天妇罗🍤

「安康鱼肝豆腐」

寿司拼盘」

到最后唔少得嘅甜品🍮