2024-03-23 1095 浏览
最近去左大围嘅新强记烧鹅海鲜酒家食晚饭。佢嘅位置好方便,就喺大围火车站附近。我叫咗个价值350蚊嘅「超值乳鸽套餐」,里面有2只金牌烧乳鸽、一份鸡粥同金银蛋时蔬。见到门口同住海报写住新强记皇牌有烧鹅鸡粥同乳鸽,咁呢个套餐可以一次话抵啲咁试哂两款皇牌,唔错。我仲额外叫咗西柠鸡球,仲有橄菜肉松四季豆同埋南乳粗斋煲,非常丰富。超值乳鸽餐 ($350)首先当然要试下佢个皇牌鸡粥,鸡粥几滑溜,粥的表面可以见到鸡的精华,每一口都飘散住鸡香味。而且鸡肉份量好足够,多肉多汁,果然真系新强记嘅招牌菜之一,值得一试。另外,套餐有两只乳鸽,乳鸽香气扑鼻,外皮烤到金黄酥脆,肉质鲜嫩多汁。一口咬落去,乳鸽的油汁走哂出黎,好香好好味。当然仲有金银蛋时蔬色彩丰富,口感清爽。金银蛋好滑好鲜甜,同汤汁同时蔬好搭配。除左套餐之外,仲叫左三款唔同既菜式。西柠鸡球($118)西柠鸡球香脆之余仲啖啖肉,而且阵阵既柚子柠檬味开胃又好食,而且份量非常大份,非常抵食。橄菜肉松四季豆($108)至于橄菜肉松四季豆,每款既材料比例份量配搭得非常适中,四季豆都好爽脆清甜,而且橄菜肉松非常香口惹味南乳粗斋煲($118)斋煲南乳味非常浓厚,煲内

超值乳鸽餐 ($350)

除左套餐之外,仲叫左三款唔同既菜式。

西柠鸡球($118)

橄菜肉松四季豆($108)

南乳粗斋煲($118)

斋煲南乳味非常浓厚,煲内满满既什菜,有菜心西兰花生菜小唐菜茄子云耳支竹等等,加埋满满粉丝非常送饭。
  • 鸡粥