2020-07-15 254 浏览
大围必食的中菜,有呢间,小菜馆的格局。钟意佢餐牌款式够多,当中好多亦系自家创作的,惊喜满满。头盘小食,非一般的花生鱼仔噃!琥珀合桃- 合桃焗得好松脆,糖衣外层配上芝麻,真系会令人食唔停架!腌凉瓜 - 集合甜酸苦于一身的腌凉瓜真的第一次食,竟然好香凉瓜味,好味㖞!同合桃一齐食,都几夹架!天下第一叉 (半份 $108)厚切的叉烧,系传说中嘅半肥瘦呀!钟意佢嘅叉烧汁,好蜜味好香,必食!厚切得来好淋,啖啖肉有口感 香浓腐乳炒虾球伴西兰花 $168师傅话用最左名牌腐乳「廖孖记」入饡,非一般平价货可以比拼。果然食得出腐乳够绵滑,豆味浓而且咸甜辣的比例控制得好平衡。大大只爽脆虾球,每一个位置都 carry 到美味腐乳,口感弹牙,非常过瘾。笼仔甜梅菜蒸菜心 $128嫌普通灼菜太闷,专登叫D特色野,甜梅菜+笼仔+荷叶,蒸出来的菜芯特别清甜好味,成件事即刻高级左。心多多大鱼块 $168啖啖肉的炸鱼块,粉好薄好酥,炸完都系白雪雪而且唔油腻。有两款酱汁可以选择,分别是甜酸汁及粟米汁。两者之间我觉得蛋花粟米汁好味D,粒粒粟米浓芡汁,加入新鲜脆口的鱼块,冇得输。桂花白凉粉浓浓桂花味,配上有口感的白凉粉,透心凉又滋

头盘小食,非一般的花生鱼仔噃!

天下第一叉 (半份 $108)
厚切的叉烧,系传说中嘅半肥瘦呀!
钟意佢嘅叉烧汁,好蜜味好香,必食!

厚切得来好淋,啖啖肉有口感

香浓腐乳炒虾球伴西兰花 $168

笼仔甜梅菜蒸菜心 $128

心多多大鱼块 $168

桂花白凉粉
浓浓桂花味,配上有口感的白凉粉,透心凉又滋润。

马豆糕红豆糕
由细食到大的经典甜品,滑嘟嘟又有豆味,甜度亦好适中,高手之作

落地透明大胶帘,将每张枱完全分隔,够晒安全衞生,而又唔会阻碍视线,贴心设计,大赞!