如果我唔系等人,真系唔会入嚟。成间舖得一个身形胖的女店员,态度麻麻,我话要cappuccino 佢竟然用英文答我,我呢啲捍卫广东话嘅人梗系唔会用英文回覆佢,不断咁讲广东话,点解呢个女人唔讲广东话?离晒大谱。成个中国人样点解唔用中文?我有机将会去询问佢哋啲高层佢哋系唔系歧视广东话同香港人间铺头又细,又嘈,啲客人已经小猫三四只门可罗雀,将枱面啲垃圾都未清,证明间铺头几污糟杯咖啡系好过Starbucks些小,但都唔系好饮,只系比即冲三合一咖啡好一些。杯咖啡上面有块难食到不得了的饼干,又系可有可无那胖女店员大声叫cappuccino,我讲紧电话所以冇出去,佢就大声嗌多一次,使唔使咁急,Starbucks都唔会咁街市,更何况佢收得俾Starbucks更加贵,之后有个女人叫热朱古力,她亦冇及时去攞,𠮶个胖女都系咁大声叫,真系好烦好嘈,差嘅屋企只宠物。仲有佢洗碗同埋洗咖啡机啲声大到拆天,真系粗鲁到不得了呢间铺的服务,环境,咖啡,完全一无是处,唔怪得知铜锣湾𠮶间执笠啦,呢间步铜锣湾𠮶间后尘都系迟早嘅事

Cappuccino
2018-06-16