foodforocean
在海邊遇見的一間隱世fusion菜
foodforocean
2017-11-05
关注
天氣開始轉涼,襯仲未係好凍,今日就捉緊住夏天嘅尾巴,去左黃金泳灘浸下水玩下沙。

玩到攰攰地,上岸買野飲嘅時候發現,原來附近有間餐廳喺正個沙灘上面,之前黎嘅時候都無留意到!喺口渴又肚餓嘅情況下,不如就試下呢間餐廳啦。

行到去門口見到個招牌寫住黃金高力餐廳,細問之下原來呢間餐廳只係開左業一年左右,所以我先無印象,哈哈!同時發現自己原來成年無去過沙灘,時間實在係過得太快...

入到黎岩岩好日落,見到幾塊超大玻璃對正個黃金海,波光粼粼閃閃生輝,望住呢個景食飯人都relax啲。

不過到我記得要影相嘅時候,個天已經黑哂了lol 張相咩都睇唔到添XD 不過用眼睇依然都係好靚嘅。

餐牌都算多野食揀,有唔同嘅set,我同朋友一人嗌左一個set,一個茄茸天使麵同紐西蘭羊架。

跟餐一個紅湯一個白湯,個紅湯係多料嘅,但係個香湯出奇地creamy! 問問侍應,佢話個湯原來係大廚自己每日用新鮮嘅蘑菇、忌廉同秘密香料配方打磨而成嘅,奶香味濃得黎亦都有一粒一粒嘅蘑菇口感,我俾十個趣!

茄茸天使麵

首先上嘅係我個海蝦茄茸天使麵,因為我對海鮮敏感,所以就轉左做雜菜。個麵都幾出色,茄味好夠,而且份量都大份,岩哂我呢啲黑洞。

紐西蘭羊架

然後上嘅係我個朋友嘅羊架,首先佢有三塊,份量都算係多嘅,最出色係個羊架好厚肉,仲要啖啖都好juicy,食肉獸絕對唔可以錯過。

侍應話佢地雖然係新開,但係個大廚已經有二十幾年做中西餐嘅經驗,好想試下挑戰自己嘅舒適圈,去新嘅環境,做一啲新嘅嘗試。而呢度啲侍應都好好態度,我問極野佢地都好細心答我,欣賞欣賞!

好開心又發掘到新餐廳,喺呢個海邊望住太陽日落嘅景象,應該係忙裏偷閒入面最舒服嘅一件事。
赞好
检举