餐厅: 四方正宗重慶麻辣火鍋店
资讯:

2023-08-13 456 浏览
📌 四方正宗重庆麻辣火锅店 - 土瓜湾美景街27号地舖🗓(13/8) 星期日 ⏰ 晚上6:30左右💈特式:呢间位于土瓜湾美景街窄巷嘅重庆麻辣火锅我一直都有食开,我对佢嘅评价一直都唔错,我有同朋友介绍过,所以朋友一直都想约埋我去试,但成日就唔啱时间,一系就餐厅爆场,今日终于都可以一齐去食喇。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:我通常去亲都系会拣任食,但餐厅就一向都唔包饮品任饮,我由佢本身唔洗$3️⃣0️⃣0️⃣/位食到而家要$3️⃣1️⃣8️⃣/位,不过加幅都唔算好多,而家等我同大家讲下🍲味道先。🍲汤底 - 汤底选择唔多,话就话有6款,其实减返个鸳鸯锅,实质只有5款,不过我每次都只系会拣麻辣鸳鸯锅。因为钟意佢个麻辣汤底够正宗,不过要提提大家,我每次都系叫小辣,但辣度差唔多系出面火锅店d大辣,而且会越食越辣;另外佢地个药膳乌鸡汤底真系冇得输,直头好似炖汤咁好饮,我每次都食野都已经清左一大半,再叫老细加汤先够打边炉。火锅配料 - 配料有牛/猪/鸡/羊/鸭/鹅/海鲜/手打丸/菇菜类,总共都有80多款,以下我就介绍大家有咩系最特别/最回本/最吸引架啦:🐮牛类 - 佢地嘅雪花肥牛唔系急冻货,但又未到手切牛级数,不过都系任食,
📌 四方正宗重庆麻辣火锅店 - 土瓜湾美景街27号地舖
🗓(13/8) 星期日 ⏰ 晚上6:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

麻辣鸳鸯锅

🐮牛类 - 佢地嘅雪花肥牛唔系急冻货,但又未到手切牛级数,不过都系任食,性价比已经极高。
另外牛胸爽/黑柏叶/千层肚都好唔错,绝对比出面任食火锅店用个d急冻货好得多。
如果想进补嘅朋友,佢地仲有牛鞭同牛波子呢d咁有特色嘅野,都系任食。

🐷猪/🐔鸡/🐐羊/🦆鸭/🪿鹅 - 其他肉类都有唔少必点嘅野介绍比大家,例如鲜鹅肠/鹅血/猪黄喉/花雕猪脑/西班牙黑豚肉/火鸡子/黑毛猪午餐肉。
猪黄喉

🐟🦐海鲜 - 佢地d海鲜都系一大回本位,尤其是佢地d竹串虾,只只都好新鲜大只。
另外白鳝片/脆鲩片同腩/田鸡/鱼卜等,都系值得推介。

🍡手打丸 - 真心每款都做得好好,首推就系墨鱼滑(好食过出面个d好多),牛丸都好好食,牛味好浓。

🥗菇菜类 - 都系一般野,除左佢地有四川豆皮/四川贡菜/四川竹笋都系比较少见。

🌶麻辣小食 - 佢地仲有9️⃣款麻辣小食同1️⃣款甜品红糖糍粑选择,大部分小食味道都算好食,但偏辣,亦无得拣辣度。
黄金皮蛋
泡椒凤爪
红糖糍粑

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 饮品就唔包任饮,需要散叫,有罐装汽水同支装啤酒,价钱都算正常,唔太贵。

🍽环境:餐厅环境真系麻麻,呢个可能都系无乜人系网上介绍佢嘅原因之一,全场只得5~6张枱大约20个位,而且坐位都几迫,坐得唔会好舒适,餐厅平日就唔算太多人,但如果假期我就建议一定要book位,因为我入座无耐有人walk in都无枱。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:店员本身就系餐厅老板及老板娘,所以态度好好,例如见到我朋友着白色衫会主动比围裙,见佢地咩都一脚踢非常忙碌,但上菜一d都唔慢,而且老板比人感觉几有人情味。

💰💸价钱:如果唔计饮品,任食埋单就系$3️⃣1️⃣8️⃣/位,价钱就同出面任食火锅差唔多,唔算好平,不过食物就一定比出面d饮食火锅店有特色,质素亦更有水准,尤其是个汤底,直头高好多班。

🐲💬总结:我由屋企行去呢间火锅店都唔洗20分钟,所以我周不时都有去帮衬,不过餐厅环境就唔系个个接受到,但汤底及食物绝对系呢间厅一大卖点。

推荐指数:❤️❤️❤️❤️❣️
2023-08-13