2016-05-27 1442 浏览
由于表姐夫喺加拿大返港,所以我们一家去咗姨妈屋企附近嘅「金殿宴会厅」食晚饭!我们叫咗浓汤菜胆鸡煲翅、菠萝咕噜肉、蒜蓉粉丝蒸大元贝、珍菌六味斋煲、金牌烧肉、龙趸两味:翡翠炒龙趸球同清蒸龙趸头腩、上汤波士顿龙虾伊面、芝士波士顿龙虾伊面、金殿脆皮鸡、清蒸沙巴大龙趸同秘制镇江骨!浓汤菜胆鸡煲翅嘅汤底好浓郁,材料相当丰富!菠萝咕噜肉嘅肉质好松软,炸粉亦唔会好厚!蒜蓉粉丝蒸大元贝嘅肉质好嫩滑弹牙,味道好鲜甜!珍菌六味斋煲嘅珍菌味道好鲜甜,南瓜好香甜软滑!金牌烧肉嘅皮烧得相当香脆,肉质好松软,同唔会好油腻!龙趸两味:翡翠炒龙趸球嘅肉质好爽甜弹牙!清蒸龙趸头腩嘅肉质好嫩滑弹牙!上汤波士顿龙虾伊面同芝士波士顿龙虾伊面都系壳比肉多,但肉质都几爽口弹牙!金殿脆皮鸡嘅皮烧得好金黄香脆,肉质好嫩滑,唔会有「嚡」嘅感觉!清蒸沙巴大龙趸蒸嘅时间火候控制得恰到好处,肉质非常新鲜嫩滑,味道相当鲜甜!秘制镇江骨嘅肉质好香滑松软,酱汁嘅味道亦好惹味!
菠萝咕噜肉嘅肉质好松软,炸粉亦唔会好厚!
蒜蓉粉丝蒸大元贝嘅肉质好嫩滑弹牙,味道好鲜甜!
清蒸龙趸头腩嘅肉质好嫩滑弹牙!
上汤波士顿龙虾伊面同芝士波士顿龙虾伊面都系壳比肉多,
但肉质都几爽口弹牙!金殿脆皮鸡嘅皮烧得好金黄香脆,
秘制镇江骨嘅肉质好香滑松软,酱汁嘅味道亦好惹味!
浓汤菜胆鸡煲翅
菠萝咕噜肉