2024-04-12
平時打邊爐就打得多啦,又真係未試過呢個圍爐煮茶,之前聽朋友介紹呢一間圍爐,今日終於有機會試到啦,入到去個環境好舒服唔會太嘈,成間餐廳都以紅色為主題好有食辣嘅氣氛。我哋一坐低侍應就拎咗圍爐煮茶嘅餐前小食,包括紅棗花生栗子南瓜同埋一壺茶,叫我哋放喺個網上邊輕輕整返熱佢,非常之有特色。最重要梗係唔少得個火鍋啦,我哋嗌咗個小辣滑牛肉火鍋,唔係講笑,小辣都已經非常辣,而且麻度十足,好適合平時鍾意食辣嘅朋友,但如果唔係好食得辣嘅朋友,建議都係試吓小小辣先。同出邊食開嘅火鍋唔同,呢度你揀一個湯底佢就會預設晒好多唔同嘅食材,而且份量非常之多,兩個人真係唔係好食得晒,咁多嘢食材之中,我最鍾意食嘅就係滑牛肉同埋巴沙魚,佢哋都係入口即溶,非常之滑,而且非常夾個湯底。除咗個火鍋,我亦都非常之推介試吓佢哋嘅串燒。我哋嗌咗個牛肉、五花肉同埋小香腸串燒,啲肉嘅調味啱啱好,你會見到有好多嘅辣椒粉同埋醃料喺啲肉嘅上面,而且佢哋都會放喺一個爐上邊唔怕啲肉會凍。仲有最後一樣就係佢哋嘅拇指小籠包,細細個一啖一個,真係好特別好有特色,喺出邊應該冇咩機會試到,建議喺度就試一試啦。