2019-05-29 383 浏览
突然间想食烤鱼,就想起之前系元朗食过烤鱼,当时餐厅仲刚刚开业。想唔到今日晚上八点过到去「烤鱼工房」,舖前已有好多人等位了。仲引进埋电子攞票系统,票上有QR Code, 可即时scan 后得知仲有几多位。我地见仲有廿几张台,就系附近行下,等到差不多有位就过番去。等左约大半小时,终于入座。店装修依旧,座位唔算阔落,二人台面刚好放到一盘烤鱼。今次入座时无主动比围裙我地,侍应见隔离台有客食到件衫污槽左,佢先俾件围裙佢地😅讲番野食,今次叫左毛血旺麻辣味烤鱼(小麻小辣),选了无骨江团鱼及两款串烧- 鱿鱼须及牛舌。可能即叫即烧,等左廿分钟烤鱼先上台,之后串烧先送到。本来想食住小食等 烤鱼 黎,结果肚要饿足廿分钟先有得食(其实由攞位到有野食上台系足足一小时😭)串烧牛舌,食落似一款牛肉干袋装零食,牛舌好干身,要狠狠的撕开,有孜然粉,同日式烧牛舌完全不同。串烧鱿鱼须,与一般烧鱿鱼须一样,只是味道同牛舌一样满口孜然味。第一次食毛血旺烤鱼,配料已有牛柏叶、午餐肉、猪红、牛骨髓、薯仔⋯全部都好入味,味道真的同内地食既烤鱼一样👍🏻,味浓又正。烤鱼无骨,鱼肉算结实。点了花菜(椰菜花),窝笋及蟹柳配料。香窝花菜一绝,

串烧厚切牛舌

烤鱿鱼须

第一次食毛血旺烤鱼,配料已有牛柏叶、午餐肉、猪红、牛骨髓、薯仔⋯全部都好入味,味道真的同内地食既烤鱼一样👍🏻,味浓又正。烤鱼无骨,鱼肉算结实。点了花菜(椰菜花),窝笋及蟹柳配料。香窝花菜一绝,今次配烤鱼食另有一番风味😋,但花菜及窝笋切记唔好食到最后先食,太淋一夹就散。蟹柳就是超市一般蟹柳,不是蟹棒!
毛血旺麻辣江团鱼

总结:此烤鱼可以encore, 再试唔同鱼类及口味😋😋😋

2019-05-26
等候时间
40 分钟 (堂食)
  • 毛血旺麻辣江团鱼