2020-07-21 170 浏览
今晚要喺观塘区度食晚餐。所以我喺OpenRice 度search吓观塘有乜好野食,第一间就show咗呢间韩国野。有成七百几个好评,所以就决定咗食呢间。餐厅位于观点中心嘅lift lobby度。我平时去观塘食野都唔会行黎呢度食,最多只会行到去1亚太中心。完全唔知1亚太中心隔离都有野食。餐厅格局系开放式,但有d客人就望住个黑妈妈嘅lift lobby食嘢。好彩我哋被方排坐喺餐厅招牌正下方嘅卡位,所以都坐得几舒适。野食选择方面佢哋卖d野比较新式。冇买传统嘅辣豆腐海鲜汤、人参鸡汤、饭卷等等。但就有平时韩式餐厅见唔到嘅嘢,例如溶岩芝士炸鸡面包,仲有好多款甜品同饮品。我哋就打算叫个二人餐因为懒得去谂。再加个烤肉combo。 🍴三色前菜有腌萝卜,凉拌海带同泡菜。萝卜同海带酸酸甜甜几开胃。泡菜唔会好辣,啱我。 🍴酱油饱鱼配糖心蛋手握饭团(+$10)饱鱼烟韧弹牙,味道唔错。糖心蛋同我想像中的不一样,我已为一人有半只但原来一人得1/8只。味道正常,有少少流心,但分量可以多少少lor 🍴冰梅蕃茄沙律蕃茄有四大片,味道清甜,但就同上面D芝士粉唔夹。沙律有用凯萨沙拉汁同黑醋调味,清爽开胃。 🍴韩式甜辣

🍴三色前菜
前菜

🍴酱油饱鱼配糖心蛋手握饭团(+$10)
酱油饱鱼配糖心蛋手握饭团

🍴韩式甜辣年榚炸鸡
卖相几吸引吓🤤年糕烟韧嘅口感,加上甜辣嘅酱汁,味道好似食紧韩国𠮶啲街头小食咁,几好食。炸鸡几辣吓,又辣又甜,好惹味。炸鸡又炸得皮脆肉嫰,十分推介。
韩式甜辣年榚炸鸡

🍴牛肉石锅饭
职员会主动问你洗唔洗帮你捞,佢问得就紧系好啦,但又同时唔记得影返碗饭原本嘅样😅😅
但我发现佢捞嘅时候佢会将D肉放喺石锅低,等D牛肉快D熟,呢样野职员做得几好。个饭都几大碗吓,仲有木耳丝、紫菜、黄萝卜丝、一丝丝嘅梨等等,配料都几多吓。牛肉味道正常,起码唔会韧。整体唔错。
牛肉石锅饭

🍴大酱八爪鱼海鲜汤
Order时,职员语佢哋存库唔够八爪鱼所以会比D其他嘅海鲜我哋。成碗野份量都几多吓。海鲜全部新鲜,好食。粉丝份量完全唔系二人分量,好多。汤底唔系好辣,饮落冇乜海鲜味。
🍴大酱八爪鱼海鲜汤

🍴板烧烤肉combo $158
呢份烤肉系另外嗌嘅,有牛板腱(左)同牛小排(右),仲有一串菠萝同番薯。牛油用黎煎牛肉嘅,当时我哋差D唔记得放。牛肉整体肉质偏瘦,牛小排脂肪分布比较均匀一D。两者牛味都中规中矩(即系唔会淡而无味又唔会话好浓)。牛板腱相对之下口感比较扎实但肉汁较多。唯一缺点就系个煤气好弱,烧一阵间就要叫人点返著佢。
板烧烤肉combo

🍴炸雪榚拼3.6牛乳奶涷
炸雪榚外皮薄,口感酥脆,入面系云呢拿味雪榚。温度控制得几好,冇被热溶。旁边仲有一球曲奇味雪榚,味道正常。奶涷软滑,奶味香浓,甜度啱啱好,好味。
炸雪榚拼3.6牛乳奶涷

价钱方面四个人嗌咗个二人餐加一份烤肉套餐。总共$622.6连加一。价钱好合理,唔会好贵。
总括而言,成餐饭都几满意。员工服务态度好,环境清洁,野食都几好食,偶尔帮衬吓都唔错。
舞鹤水蜜桃烧酒
蜂蜜柚子茶