2023-06-16 343 浏览
呢间新开嘅餐厅,其实想试好耐,但系佢午餐只系开星期四至星期日,所以等咗一段时间,work from home 先至有机会抽时间尝试。星期五的午餐,店内已经有几位OL食紧,午餐选择都有几款:猪扒、牛肉、鱼,各样有啲,可以自由选择加埋甜品、沙律、汤,甜品又有款拣。先来嘅系一个沙律,蔬菜新鲜,沙律汁好refreshing,个重点就系上面的几粒面包糠,并唔系预先包装的沙律面包糠,好明显系自己用面包再烘,有诚意。之后我加咗一个南瓜汤,相当好饮,一定系自己整㗎。再上主菜,系梅子酱猪扒,猪扒煎得外脆,猪扒味浓,我唯一略嫌有少少熟咗啲,有少少干,但系我好钟意块扒有咬口,非常好味,配有醋汁洋葱及意粉。个意粉亦系一个重点,佢哋系用幼身意粉,煮得非常烟韧,每一条都有味道,并唔系普通用滚水渌熟嘅意粉,非常有诚意。猪扒配衬日本梅子酱,其实非常配衬唔油腻好开胃。成碟菜,其实有成四五种味道,每一种都好有特色,好食得出味道,赞!之后再加上甜品,系柠檬挞,简简单单,个curd 做得味道适中,个tart好脆亦好有味道。佢哋每三四个礼拜会转Menu,我谂我嚟紧每个月都会去一次食。

之后我加咗一个南瓜汤,相当好饮,一定系自己整㗎。

2023-06-16