2025-07-30
小朋友開始放暑假了,帶住佢哋搵地方醫肚,嚟到荃灣荃新天地發現內地人氣重慶麵店- 遇見小麵,雖然要排隊等位,決定試吓。醒神陽光番茄麵小朋友唔食得辣,試咗佢嘅陽光番茄麵,酸酸嘅番茄香,加上彈牙嫩滑嘅麵條。原味酥脆雞排酥脆雞排外面脆卜卜,咬落口肉質鮮嫩唔太油膩,小朋友好快食晒。蔥油拌麵拌麵除了蔥油以外,還放滿不同配料,撈勻所有配料同麵一起一起吃,第一啖食到香濃蔥油味,之後食到其他配料,口感層次豐富。秘製脆皮半隻雞外層皮脆,咬落口雞肉嫩滑,每一啖都係脆口與嫩滑之間,性價比高。琥珀冰粉開頭以為會係好死甜嘅啫喱類甜品,點知食落口淡淡桂花香,冰粉彈牙爽口,配上淡花奶,每一啖都流連在香濃與絲滑之間,令我一試難忘。爆漿豆腐串(2 串)豆腐串配上微辣香料,啱晒鍾意食炸豆腐嘅我。安格斯牛肉串 (3 串)牛肉肉質鮮嫩,配上調味粉香口惹味。澳洲羔羊羊肉串 (3 串)羊肉串羊臊味唔太重,小朋友都食到津津有味。凍檸檬茶,檸檬味為主,唔會太甜,食完濃味嘢飲番杯檸檬茶醒神晒。總括而言,食物份量足,性價比高,唔使特登北上,近近哋落樓下都可以好抵食。
醒神陽光番茄麵
原味酥脆雞排
蔥油拌麵
秘製脆皮半隻雞
琥珀冰粉
爆漿豆腐串(2 串)
豆腐串配上微辣香料,啱晒鍾意食炸豆腐嘅我。
安格斯牛肉串 (3 串)
牛肉肉質鮮嫩,配上調味粉香口惹味。
澳洲羔羊羊肉串 (3 串)
羊肉串羊臊味唔太重,小朋友都食到津津有味。