嚟到嘅时候,我哋好似系进入咗一个平行宇宙。系嘅,我哋提前话咗系周年庆祝,但员工对我哋嘅反应,就好似我哋话「今日系我哋嘅葬礼」咁。我谂我哋应该带埋遗照去,可能会获得更好嘅服务。我哋一坐低,等嘅唔单止系食物,仲有基本嘅尊重。水杯一直都空空如也,预约咗个T-bone牛扒就话卖晒,咁我提前预约系做咩嘢嚟嘅呢?头盘嚟咗嘅时候,我谂住可以开心啲。但系,好似香港嘅地产一样,外表华丽但内在空洞。牛扒等左个半钟终于到咗,可能正正煮左个半钟,所以medium rare 都变 medium well,质感连屋企只汪财都食唔惦。虽则waiter 坚称呢个系佢地medium rare 嘅做法,但都乐意重做。而牛扒重做返嚟嘅时候,已经夜深人静,好似等紧末日咁。最得意系佢哋嘅服务态度,我同我伴侣由落单到埋单都等啲waiter等到佛诞。佢地理你嘅频率好似流星雨一样,你要好好把握机会许愿望。等候嘅时间之长,我甚至开始担心我会错过我下一个周年庆祝。最后,我地周年纪念唯一兴幸系仲有尾班车翻到屋企。我哋嘅经历绝对系一个提醒:唔系所有餐厅都识得点样尊重同款待客人。下次庆祝,或者真系要拣去街边小食档,起码佢哋唔会漏咗我串鱼蛋!

最后,我地周年纪念唯一兴幸系仲有尾班车翻到屋企。

2024-01-23
庆祝纪念