2015-07-07 20784 浏览
香港地已经绝少地方有生蚝食。第一成本太高、第二卫生问题、第三要企个人喺度专开蚝。但交通方便的Eaton Hotel Buffet 就可以食到蚝,而且仲唔系每人每次排队限攞2只、而系任攞!攞晒又再添! 当日我去系71公众假期,但没太多人取蚝,所以我攞左满满3碟!蚝没有太多海洋的鲜味、亦不属太甜,但好彩大而不腥,落两滴lemon汁更可以提提神。除左蚝,青口都系任取,但不及蚝新鲜,有少少太干身。三文鱼刺身几令我意外!次次都俾一大碟,仲多过超市卖一盒几中蚊果种。品质不过不失,唔系好食到香浓鱼的油脂,但颜色好鲜,鱼身亦爽身唔会霉。佢地啲热食真心唔系好好,来来去去猪柳、鸡柳、鸭柳﹝唔好意思…当日唔见牛﹞。我都简唔落手,食左旧鸭硬到死,于是成个热盘环节放弃左。By the way佢啲面包好好食!尤其系牛角包同菠罗包。牛角包重牛油味,菠罗包则砟脆皮,食落热辣辣!甜品方面好花心思,有即制的爆谷机同埋绵花糖!啲爆谷睇落冇咩色,但食落好香焦糖味、份量都满成杯,分分钟好食过戏院整。雪糕好贵好贵的M字牌,比H牌更贵。但要快手,因为唔似会refill!值钱真的很平,虽然难book,但有生蚝食已经足够!有机会会再去
生蚝,三文鱼刺身
salad and cold starter
bread
Popcorn and cotton candy
Popcorn
值钱真的很平,虽然难book,但有生蚝食已经足够!有机会会再去!
绵花糖
2015-07-01