9月9日, 睇完某饮食杂志介绍乌冬, 已经劲想食温泉蛋加滑嘟嘟嘅冷乌冬! 今晚去开奥海城睇戏, 竟然见到佢有!! 即刻拉同呀比冲入去试下! ::: 温泉蛋冷乌冬 ::: $36乌冬系幼身的, 面身好清凉~ 配以木鱼干、葱粒、紫菜丝、青瓜片, 最唔少得嘅梗系只震下震下嘅温泉蛋啦! Wasabi同姜茸分开盛上, 体贴了我呢d唔食辣嘅人~ 淋上一大壶的冷乌冬汁, 伴匀鸡蛋, 葱粒, 紫菜丝… 夹一条乌冬放入口… 咦? 点解无乜蛋味架! 虽然乌冬面身系好滑同埋爽口弹牙, 但味道真系好淡… 又因为淡, 再淋上梗多的冷乌冬汁… 结果完全盖上了蛋味… oh! 不过, 冷乌冬比热乌冬更能尝到手打乌冬的弹牙就一定的~::: 滑蛋蟹籽蟹柳汤乌冬 ::: $42蟹柳系真系鲜蟹脚嘅蟹柳, 肉质好丰富, 咬一口好有蟹鲜味, 啖啖肉大快人心~ 滑蛋喺汤乌冬上面怪怪地, 亦唔算系太滑, 可能d蛋浸咗喺汤度熟咗d… 乌冬汤底味道尚算清甜, 但系多数系味精汤底, 木鱼味唔够… 乌冬反而都几好, 少少烟韧, 作为乌冬专门店可以接受咁啦~ 整个乌冬看似好细, 不过食完又饱饱地wor…::: 三文鱼寿司 ::: $10晚市特

::: 温泉蛋冷乌冬 ::: $36

::: 滑蛋蟹籽蟹柳汤乌冬 ::: $42

::: 三文鱼寿司 ::: $10
晚市特价小食~ $10小小的两件. 三文鱼薄切, 但尚算新鲜. 饭亦唔会散开~ 合格啦!

时时lunch time念唔到食咩就会去食的乌冬~ 热汤同捞都试过, 反而觉得今次冷乌冬最能突出手打乌冬的弹性. 不过除了乌冬本身, 其他汤底同材料质素都只属一般. 估唔到佢会执!
温泉蛋冷乌冬
滑蛋蟹籽蟹柳汤乌冬