2011-08-03
見附近開左間細細地日式餐廳, 今日就去試下.....我地叫左一個 "滑蛋牛肉飯" 及一個 "吞拿魚刺身". 個刺身先來, 來時另上一碟WASABI; 首先我地一向唔鐘意WASABI撈埋D鼓油的 (出面大多數係一粒WASABI放响刺身個碟的), 呢個都唔係問題...但明知我地係SHARE, 但佢地冇提供到碟俾我地, 好明顯係唔夠細心, 同埋冇日式餐廳經驗個刺身一共4塊, 盛惠38蚊, 魚生既顏色好瓦色, 完全唔係鮮紅, 新鮮程度OK但口感嘛嘛....怪怪的到了個牛肉飯, 可以話除左鋪面既紫菜之外, 係完全冇日式既味道, D牛肉冇味...冇牛味之餘亦冇味; D蛋好稀而且冇味, 食到一半時直情成碗湯飯咁, 望落似糊仔, 都己經唔想再食 ; 好老實講句, 吉X家既牛肉飯好食過佢馬10倍以上 --- 總括而言, 成碗飯唔似飯, 粥唔似粥, 湯飯又唔係, 兼且淡而無味