华宝小厨我第一次午饭时间去2023年8月9号(12:00-13:00)嗌碗花胶鸡米线,同事嗌咗个饭。系忙嘅,叫嘢食都嗌咗好耐,隔离枱啲男客人大声帮手嗌话点餐先有人理。嘢饮嚟得好快。嘢食催咗几次都未有,眼见其他迟嚟嘅人都已经有饭食仲食完,觉得唔对路再催,原来已经等咗九个字,最后要鲸吞碗米线赶返公司⋯⋯今日2023年8月18号,见同事今日请咗假,俾多次机会去呢间喺熟食市场三楼嘅「华宝」啦。附近无乜食米线嘅地方。今次叫胡椒猪肚鸡米线,嘢饮又系转头就上,我等到快五个字,就问佢地睇下我个米线得未,有无落单啦⋯⋯个肥婆职员话:「呢度食嘢系要等㗎!唔等得去第二度丫」我话:「上次我已经等咗九个字⋯如果我有两个钟头食饭时间,我都可以同你等九个字嘅⋯但系我得一个钟咯⋯」隔离枱2个男人都笑话:「又系呀⋯我地得一个钟食饭时间」呢个时候我对面啱啱有2位男客人坐落嚟听到,就问:「下?要等咁耐呀?」我话:「系呀⋯我上次等碗米线等咗九个字,今次等咗半粒钟」跟著2个男人起身走,个气燄职员向我发脾气:「你唔等得就唔好喺度食!我做到执笠都唔做你生意!」(你咁做生意真系等执笠)我话:「无下次呀!」佢话:「咁你个面仲要唔要!」
华宝小厨

今日2023年8月18号,见同事今日请咗假,俾多次机会去呢间喺熟食市场三楼嘅「华宝」啦。附近无乜食米线嘅地方。今次叫胡椒猪肚鸡米线,嘢饮又系转头就上,我等到快五个字,就问佢地睇下我个米线得未,有无落单啦⋯⋯个肥婆职员话:「呢度食嘢系要等㗎!唔等得去第二度丫」我话:「上次我已经等咗九个字⋯如果我有两个钟头食饭时间,我都可以同你等九个字嘅⋯但系我得一个钟咯⋯」隔离枱2个男人都笑话:「又系呀⋯我地得一个钟食饭时间」呢个时候我对面啱啱有2位男客人坐落嚟听到,就问:「下?要等咁耐呀?」我话:「系呀⋯我上次等碗米线等咗九个字,今次等咗半粒钟」跟著2个男人起身走,个气燄职员向我发脾气:「你唔等得就唔好喺度食!我做到执笠都唔做你生意!」(你咁做生意真系等执笠)我话:「无下次呀!」佢话:「咁你个面仲要唔要!」我话:「我已经等咗半个钟喇!仲可以去边度食呀!梗系要啦!如果你要人等咁耐嘅,一坐低你就要同人讲声要等半个钟头以上啦⋯⋯唔系一味催,你一味要等呀!要人等大半个钟先有嘢食」附近又无乜食肆。个厨房佬气冲冲又出得到碗米线出嚟,个女人放完碗好满汤嘅米线之后又发癫,拍枱闹我:「十一点嘅外卖都未出到呀!」我问:「我问题呀!?要我等半个钟仲拍枱閙我!?」有个瘦嘅女职员揿住佢。最搞笑当众话我挂著一味揿电话!我同你打工呀!?咪就系你嘢食未嚟我先揿电话等,等半个钟问嘢食嚟未好过份咩?你嚟咗嘢食我咪唔揿电话咯。之后嚟啲客人佢问人:「有无时间呀?要等半个钟㗎!」人地犹疑想走,佢又低声下气,我都看在眼里。到我俾钱时,我同瘦嘅女职员讲:「大家都系女人,佢净系恶我一个女人,对住其他男人就低声下气,女人洽女人,佢自己唔系女人呀!?」(摆明欺善怕恶)个瘦女职员话佢系咁⋯

同埋佢啲鸡脾要时间烚嘅
明知lunch time咁忙
又唔够人
系咪烚定几只喺度呀!
烚个面你咪教timer咯⋯又唔驶睇火
自己蠢唔识偷时间
仲大声夹恶
佢夹硬上俾我碗米缐只鸡脾未熟㗎

午饭时间唔止要有等九个字嘅准备,仲要受到气先好去食。无啦啦我无谂过食饭都要我发咁大火🔥