2025-06-13
藏身油麻地嘅「麺山口商店」 係由北海道籍師傅與香港太太聯手主理💖主打唔用任何化學調味料嘅原創特製豬骨湯:通過極致嘅去脂工藝,將豬骨中嘅豐富膠質完美淬出,再加入十款新鮮蔬菜,經過長時間熬煮,將天然鮮甜嘅精華鎖喺湯頭入面🥘店舖細小僅十餘座位,吧檯設計還原日本町屋風情,開放式廚房飄出熬湯香氣,未食先醉🤤最正係餐牌夠晒「專一」得三款拉麵,但款款都係王炸:✨醬油豬骨白湯拉麵✨札幌辛味噌豬骨白湯拉麵(辣)✨鯖節豬骨白湯拉麵今次我試咗【鯖節豬骨白湯拉麵🍜】呢碗拉麵將山口商店嘅特製豬骨湯+精心熬製嘅魚介湯底合二為一🤤🐟魚介湯底匯集咗香氣四溢嘅鯖節、宗田節、潤目鰯,再搭配昆布同乾冬菇透過日式傳統烹調手法將海洋嘅鮮味發揮到淋漓盡致~同醇厚嘅豬骨湯完美結合鮮甜加倍!!🍜麵條煮得好彈牙每啖都掛滿湯汁 叉燒軟嫩入味仲有半隻流心蛋🥚
最正係餐牌夠晒「專一」得三款拉麵,但款款都係王炸:
✨醬油豬骨白湯拉麵
✨札幌辛味噌豬骨白湯拉麵(辣)
✨鯖節豬骨白湯拉麵
今次我試咗【鯖節豬骨白湯拉麵🍜】