2025-03-10
之前其實已經食過大埔嘅一鳴,已經覺得好唔錯,今日試埋上水嘅呢間分店,真心覺得係北區裏面最高質嘅日本菜!同朋友兩個人嚟食,總共嗌咗五樣嘢。最先上呢碗一鳴拉麵,其實即係豬骨湯拉麵,可以揀叉燒或者豬軟骨,我哋揀咗豬軟骨,味道甜甜地好開胃同好入味,拉麵都好掛湯,湯底濃郁,朋友大讚湯底唔似平時喺出面食嘅化學同味精味,食得出真係天然熬製嘅!平時嗌拉麵都會加錢要份筍片,但呢度嘅相片竟然係免費自取,而且係好味好爽脆,呢樣好抵讚!呢份係蟹肉蟹膏軍艦好新鮮同抵食,下次嚟都會嗌!$48呢個價錢食到日式炒雜菜真係抵到爛,入面仲要有唔同嘅菜同菇類,估唔到用生薑燒汁炒菜都好唔錯。本身上菜見到好大份,都驚兩個女仔食唔晒,但因為整得好嫩滑,味道又啱啱好,櫻花蝦亦提升咗口感,最後係清晒嘅🤣呢個唐揚墨魚嘴,份量都好足,炸得好酥脆。食咗五樣嘢,最後埋單都只係每人百幾蚊。喺北區搵到一間價錢合理,而且高質嘅日本菜真係唔容易,下次一定會再嚟食😆
同朋友兩個人嚟食,總共嗌咗五樣嘢。
一鳴拉面
筍片
蟹膏蟹肉軍艦
呢份係蟹肉蟹膏軍艦好新鮮同抵食,下次嚟都會嗌!
生薑汁炒雜菜
紫菜櫻花蝦玉子 燒
七味唐揚墨魚咀
呢個唐揚墨魚嘴,份量都好足,炸得好酥脆。
食咗五樣嘢,最後埋單都只係每人百幾蚊。