其實我之前都黎過幾次,雖然d 野食麻麻地,不過個醉雞窩真係幾好食
今晚初二同朋友黎打邊爐,我朋友唔食牛,所以叫既全部都係$28-$58 既料,叫左5-6樣,計埋個醉雞窩$128, 埋單要$480.
平時因為一大班人黎食每人唔過$150 所以唔會check 單,今次我個fd 又有check 單,計晒全部野$358, 佢計多左成$130.
老闆娘拎張單過黎仲笑笑口咁話今日加埋一,但加埋一都唔會過$400,之後我地叫佢過黎喺我地面前計一次,點知佢無啦啦話今日加三!!!
然後佢話櫃枱嗰度貼左張紙寫住加三, 個員工仲話我地一入黎有同我地講,我聽到對眼都差d 跌出黎
1. 櫃枱張紙真係大到得一部iphone 咁大貼喺櫃枱面度,唔係棟起身,仲要係用原子筆寫,唔走埋去根本睇唔到 (最衰唔記得影低)
2. 我同個fd 4 隻耳入黎都冇聽到要加三
我都明哩幾日要開工你d 伙計都要加人工,但我平時幫襯加一都唔洗無啦啦加三真係好襟計,但一樣還一樣,張紙真係超鬼祟,唔行到埋收銀枱都睇唔到,而且我地埋單係叫佢過黎埋,所以我地正常佢唔講張紙喺嗰度我地一世都唔會知哩個訊息
我覺得如果佢地大大張A4 紙貼喺門口用雙頭筆寫住初一至初三要加30%, 咁就減少左好多爭拗,依家食完先同我地講櫃枱有寫,即係明屈,同信用咭d 條款有咩分別,定係半熟客真係易搵笨d
老闆娘仲拎部計數機過黎同我地計,原來佢全部野都係round up 咁計,e.g $128 就計$130, 即係$28 既野變相就加左一,其實我都唔明,計數機撳$130 同$128 都係要撳3 次,唔明點計要round up 黎計,你話心算就話嗻
而且咁樣真係唔係好老實囉,明明碟野寫$28, 你又收$30, 即係博人唔check 單,咁唔通隔離枱食個碟頭飯$58 你收人$60?佢話次次都round up 咁計,即係我同fd 之前黎食幾次一直都係咁比佢搵笨架嗻,假設我地叫20碟野即係變相收多左我地$20?
老闆娘同我地講話原本今日唔做打邊爐添,講到好似皇恩浩蕩咁破例比我地咁,但我地一入黎第一張枱兩個麻甩佬已經打緊邊,而且我地一坐低伙計已經問我地係咪要醉雞窩
酒樓坐得舒舒服服都係加二,一間茶餐廳竟然要加三,重點係張紙勁鬼祟,咁有爭議既地方一係我地入黎嗰陣問句我地今日加三你地o唔ok, 食完先同人講我覺得始終都講唔過
因為我有個fd 好鍾意黎食所以我冇當面爆佢當比下面,但嗰日我個朋友真係超級嬲,我都覺得我當日咁鵪鶉好對佢唔住
最後老闆娘收左我地$400, 仲好霸氣咁話請我地食都得,個問題唔喺幾錢度囉,如果我地知你加三都照入黎咁就心甘情願啦,自己抵死啦,但依家我地係唔知情,依家比$400 當加一都比足面你添,平時連加一都唔洗
咁樣做生意,我如無意外都唔會再去食