2016-03-19 636 浏览
得知奇樂快餐店將要結業的消息,身為雞脾迷,點可以唔把握最後機會去試下。但炸脾之路,"荊棘滿途" 點解咁講,我第一次去,炸脾剛剛售罄,那唯有試下佢個豬排包配熱華田,但感覺普通,豬排包份量夠味道尚在但沒咩特別。熱華田淡而無味。雖然係咁,但我黎奇樂快餐店食既都唔係豬排包,咁梗係要再試。跟住我就係第二日再去,但我唔知星期五奇樂休息,咁又白行一趟。 今日,三顧奇樂,終於有機會食佢地遠近馳名既炸脾。 我到時正值食飯時間,當俾左錢後,先發覺要掛好耐,不過沒所謂,我都等左幾日再等多陣都無妨。等左十分鐘到,炸脾飯整好,噢原來炸脾飯有得簡汁,例如黑椒汁,茄汁。咁我個個係茄汁。 個茄汁都唔錯,唔會太酸幾開胃,唔使幾分鐘食哂碟飯。好野梗係留係最後,要試隻炸脾。嘩隻炸脾好大隻好足料,睇落幾靚仔,而且都幾香,唔知食落口點。 雞脾肉好嫩好多汁,正!雖然係咁但炸脾個雞皮又幾脆不過可以再好,有啲位唔知係唔係炸得太耐,有啲硬。 雞脾肉好入味,好有肉味,回味無窮佢咁大隻但都炸得咁嫩滑,值得一讚個火候控制得唔錯。 整體來講,炸脾水準之上,色香味俱全,抵食性價比高,31蚊有咁大隻脾同飯配個靚汁。 可以再試。 講真,奇樂既炸脾
整體來講,炸脾水準之上,色香味俱全,抵食性價比高,31蚊有咁大隻脾同飯配個靚汁。 可以再試。 講真,奇樂既炸脾真係名不虛傳,唔係幾想佢結業。係結業前可以一嘗奇樂炸脾,我心滿意足,如果能夠搵到其他地方再開業,我一定會再幫襯。
題外話,奇樂既拿餐方式應該要改善下,我排隊個陣有少少亂,好多顧客其實唔多知邊個餐係自己,要留心聽先知其實有啲麻煩,咁樣搞到伙計同食客難做就唔係幾好。