2017-08-07 2055 浏览
初次幫襯。見朋友慶生大曬海鮮相,心思思來試一次。是日推介是奄仔凍蟹,兩隻$488,好大隻(以奄仔黎講)。奄仔就是處女蟳,未交配過的雌蟹,勝在啲糕柔軟嫩滑,通常油鹽焗。始終未食過凍奄仔,所以問老闆娘有冇單一隻,竟然有!但細隻好多$218。點知有啲喜出望外,好多糕,唔腥,而且糕好滑,似咸蛋黃雪糕。好味。此外點了:- 白酒煮青口:只是一般,個湯底淡啲 (唔記得影相)- 椒鹽單骨雞翼:超乾身,脆、香。好味- 籠仔芥蘭:完美生熟度,配金蒜同甜豉油,好味- 龍蝦湯泡飯:我個人偏好干邑味重的龍蝦湯,所以略嫌不夠濃,而且其中有一隻蜆唔新鮮有腥味;飯煮得太黏,不宜做泡飯;湯量太少,最後幾啖食白飯,建議可加散點龍蝦湯。不過標價超親民,一客$86,而且有蜆肉、蝦肉(部分疑似隔夜翻炸多次至乾硬)、蟹肉等,算抵食,但嚴格來說普普通通。最後,我很在意牆上那些不倫不類的英文翻譯(職業病)... 店主可以花幾百蚊揾個人執一執嗎?粿條是A Wrapper;金沙骨是sand bone。難怪在遊客區卻只有香港人和少數內地人光顧。
初次幫襯。見朋友慶生大曬海鮮相,心思思來試一次。

凍奄仔

此外點了:
- 白酒煮青口:只是一般,個湯底淡啲 (唔記得影相)
- 椒鹽單骨雞翼:超乾身,脆、香。好味
單骨雞翼
- 籠仔芥蘭:完美生熟度,配金蒜同甜豉油,好味
籠仔蒸芥蘭
龍蝦湯泡飯