2019-05-26 582 浏览
今日收工黎湾仔食饭,突然间好想食泰国嘢,咁就过咗嚟试呢间新泰,喺湾仔酒吧街附近,都好方便好易行过嚟,又近地铁站。一上到去,见到装修都几靓,暗暗地,几有气氛。餐牌有好多选择,花多眼乱,我拣咗一段时间先拣到。一开始上咗生虾先,啲生虾好肥美,个辣汁有好惹味,好快就一次过啪晒入口,一碟有六只,两个人食刚刚好。跟住就黎细碗嘅冬阴公,呢个超饱瞓,又辣又酸,仲有半只虾,如果再多啲蘑菇就好喇。而青咖哩鸡我就觉得麻麻地,冇乜惊喜,不过啲鸡都算滑,可惜青咖哩就未够香,不过配薄饼食都好食嘅!因为薄饼热辣辣,好好味!再嚟就系泰式明炉乌头,少少辣,食嘅时候要小心啲,都有啲细骨,味道都ok,如果再入味啲同辣啲会更加好食!餐厅都好贴心俾左碟辣汁我地,又有汤,唔错唔错!最后食埋甜品芒果糯米饭,呢个不得了,糯米饭硬度适中,唔会太硬又唔会太淋,芒果又够甜,好好食!一定要食!
一上到去,见到装修都几靓,暗暗地,几有气氛。
餐牌有好多选择,花多眼乱,我拣咗一段时间先拣到。
  • 芒果糯米饭
  • 泰式生虾