2013-12-13 82 浏览
年初同表姐、表外甥入过嚟一次「薄荷叶」,印象唔错,当时嘅总结喺:「整体而言,菜式选择多,价位唔高,用料又几新鲜,尤其肉类及鱼类颇出色,只喺个咖喱未符期望,有待改善。」今趟再入嚟唔使表外甥带路都知掟,西铁转轻铁,丰年路站落,行多5分钟,话咁快就由市区嚟到,唔知啲水准保持到定,定会升跌呢?虽然喺闲日,但正值食晚饭黄金时段,估唔到近乎坐满人㖞。但入座时发生段小插曲,事缘小弟早已订好位,抵达店面时表达我哋一共3位,并已订好位,但当时有个比较「黑面」嘅女侍应态度好麻麻话里面无位,只得外面(但我明明见仲有) ,但外面啲位真喺唔多好,一来昏昏暗暗,二来喺半露天,好多人食烟,真喺受唔到成晚被烟味侵袭。所以,再揾另一位男侍应问问,并再次表明一早已订好位,好快佢就安排好一张室内枱俾我哋,态度友善又礼貌 ,若非多得依个男侍应「补飞」,恐怕服务一栏都得好低分嘞!环境方面,一如上次所描述,店方周围商铺都喺车房、机器厂,好难此情此景会有咩泰国风情,不过,入夜后,店方都刻意营造气氛,门外栏杆围上木棚架,又加添唔少热带植物,绕上小灯饰,又再加啲光效,摆放几枱半露天位,加上店舖面向嘅唔喺大街,幽静得嚟又叫人感觉舒服
,若非多得依个男侍应「补飞」,恐怕服务一栏都得好低分嘞!

环境方面,一如上次所描述,店方周围商铺都喺车房、机器厂,好难此情此景会有咩泰国风情,不过,入夜后,店方都刻意营造气氛,门外栏杆围上木棚架,又加添唔少热带植物,绕上小灯饰,又再加啲光效,摆放几枱半露天位,加上店舖面向嘅唔喺大街,幽静得嚟又叫人感觉舒服。店内全放上原木木枱木櫈,有啲原始味道,一室绿色墙身,装修简约,店中央后墙位置架起100吋投射银幕,不断播放泰文歌,都几搞鬼。
菜牌跟上次嚟无乜两,只见好多位置都贴上新价钱标签,不过,整体价钱都还算合理。今趟无叫套餐,只喺晌散叫方面落手!

冬荫公汤 $68(小)/ $128(大)

小陶泥壶载住冬荫公,感觉几别致,汤色色泽对板,都几多料,我哋要壶细嘅,可以分到4碗左右。呷一啖,汤味鲜浓,香茅味非常突出,带微辣
,而汤内虾只鲜甜,真喺睇唔到个汤几得!
冬荫公汤(小)
泰式烟三文鱼木瓜沙律 $88

个冬荫公汤唔喺点辣,但就估唔到个沙律就几辣吓,入口颇刺激。另一估唔到喺啲烟三文鱼唔喺得几片仔,而喺几大片,仲冚实晒成份沙律,再者,啲烟三文鱼有几有烟熏香添。沙律方面,木瓜丝挺爽口,酸酸香香
,又加入咗花生粒,至于个沙律嘅辣源就喺里面加咗唔少红辣椒,不过奇怪嘅喺餐牌上又无标示「辣椒」公仔,实在颇有误导性
。如果唔食得辣嘅人就唔好点依个沙律,反正沙律类有成9款选择之多,当中有数款喺唔辣嘅,不过,落单前都喺问清楚好。
椒丝炒通菜 $48
原打算叫椒丝泰式炒芥兰苗($68),可惜无晒芥兰苗,退而求其之就要通菜,啲通菜甜甜哋,几爽脆,椒丝吊起嘅微辣,食嚟颇惹味。
椒丝炒通菜
一系列「薄荷叶」嘅特别介绍,上次试过烧羊架觉得几好味,今次再翻兜;而泰式烧鸡睇众人嘅食评好似几人气,所以就试埋依个。
泰式烧羊架 $108

上次嚟卖$98,依家稍稍加到$108。烧羊架一客4件,烧得唔错,有炭火香,肉嫩多汁,膻味唔重,羊架预先腌过再烧,食到有朕朕沙嗲香
。垫底嘅沙律菜,鲜甜清爽,食番多啲去去油腻!
泰式烧羊架
泰式烧鸡 $138

个烧鸡几有卖点,侍应将烧鸡奉上,淋酒点火,一时成只鸡火光熊熊,花巧得嚟甚养眼。待火光熄灭,侍应会即场将鸡只剪件,等客人食得方便。估唔到只鸡入口都几滑㖞,而且食落好多香料味,伴以酸酱,微甜醒胃,值得一试嘅烧鸡
泰式烧鸡
临走去一去洗手间,原来铺后有个私人厢房,最啱人多搞派对,分上层、下层,上层可容纳30人
,而下层亦可容纳18人,最低消息要$3,000,计落都OK㖞!
跟上一次嚟,水准依然,几样菜式都啱食又好味!
用餐时段
用餐优惠