2016-10-03 335 浏览
衬住家姐放假,得闲都要入元朗揾下佢,因为我地食黎食去都系日本野、快餐等等冇咩特别,都想同佢食啲少食到既菜式,见依间泰国餐厅咁多人赞一于试试!虽然地方比较偏僻,入夜后但估唔到人头涌涌,几乎爆满咁济,可能依到除左泰国餐厅之外,仲有另一个吸引之处就系酒吧,有唔少外国人都会黎依到一聚,所谓愈夜愈精彩就系咁样xd未入夜既时候人流唔多,餐厅环境系开放形式营业,周围都摆满泰国特色摆设。餐牌上好多唔同泰国特别菜式,但因为我地大家都唔算太食到辣,所以都系嗌一啲比较普遍会食到既菜式。泰式炒金边粉,被一层薄薄既煎蛋皮网围住,而旁边有韭菜、银芽、砂糖、花生碎、青柠、辣粉等等,味道自己任调,当然想重口味啲可以问店员拎多啲,而我除左韭菜同花生碎,其他都有落。落几滴青柠加多啲味,金边粉既质感Q弹,不过整体食上去会油油地,但好彩有银芽令个口感冇咁腻,加少少辣粉更添味觉刺激。菠萝炒饭,原本图片系以菠萝盛装但上菜时变为木桶,不过亦都不无好处,因为可以更悭位,炒饭色同香俱全,肉发增添更多口感,饭粒干得黎带甜,不过菠萝既味道可以再出啲,份量足够,菠萝粒令成个炒饭更加香口。另外都会有海虾同腰果等等配料,海虾肉质够弹牙,而且都几
衬住家姐放假,得闲都要入元朗揾下佢,

因为我地食黎食去都系日本野、快餐等等冇咩特别,

都想同佢食啲少食到既菜式,见依间泰国餐厅咁多人赞一于试试!
虽然地方比较偏僻,入夜后但估唔到人头涌涌,几乎爆满咁济,

可能依到除左泰国餐厅之外,仲有另一个吸引之处就系酒吧,

有唔少外国人都会黎依到一聚,所谓愈夜愈精彩就系咁样xd

泰式炒金边粉

但好彩有银芽令个口感冇咁腻,加少少辣粉更添味觉刺激。
菠萝炒饭

份量足够,菠萝粒令成个炒饭更加香口。
菠萝炒饭
另外都会有海虾同腰果等等配料,海虾肉质够弹牙,而且都几大只。
椰青
椰青,食泰菜当然唔少得就系椰青特饮!!饮落去清爽又解渴,味道清甜而且去油腻,

椰肉好易刮起,椰味香浓,超爱饮~
椰青