2024-03-27 52 浏览
成日听住喺元朗嘅朋友讲有间叫得闲饮茶餐厅,系佢平时饮茶食点心一定会谂起嘅餐厅,我话咁我得闲就揾你饮茶啦,今日终于目标达成,试咗以下嘅点心,而且点心师傅系拥有超过30年嘅经验!咁犀利梗系要嚟试吓啦得闲饮茶 (元朗)元朗谷亭街13号杰文楼地舖虾饺之王 $36呢款系得奖嘅虾饺虾饺嘅皮非常薄,入面嘅虾肉都好大只好爽口,比起一般嘅酒楼,佢地呢款虾饺大多少少😼味道亦都啱啱好唔会好咸,亦都冇腥味灌汤京沪小笼包 $28每次饮茶小笼包都系必食,最钟意食啲超多汁嘅小笼包,汤汁好有油脂香,怕油腻感重嘅话可以加醋 口感会爽口啲龙虾汤鲜竹卷 $33 呢个喺饮茶嚟讲真系第一次试,非常有新意,龙虾汤好浓郁,鲜味十足,鲜竹卷系炸过嘅,咬落去非常之脆,加配龙虾汤咬落非常有口感紫薯流沙煎堆仔 $32流沙包或者煎堆就食得多,但系原来将两样嘢Mix埋,都可以咁㗎,外层包住嘅系紫薯味道嘅糯米皮,入面系满满嘅流沙馅好邪恶🤓外脆内软原笼牛仔骨蒸饭 $46蒸饭非常浓郁荷叶嘅味道,牛仔骨都好大嚿同埋每块牛仔骨都沾满酱汁,肉嘅调味都有好浓郁嘅黑椒味,份量够两人一齐食服务方面 店员态度非常好,环境都几好,坐得几舒服,不断帮我哋加水🤓👍🏻👍

得闲饮茶 (元朗)
元朗谷亭街13号杰文楼地舖

虾饺之王 $36
呢款系得奖嘅虾饺

灌汤京沪小笼包 $28

龙虾汤鲜竹卷 $33

紫薯流沙煎堆仔 $32

原笼牛仔骨蒸饭 $46
服务方面 店员态度非常好,环境都几好,坐得几舒服,不断帮我哋加水🤓👍🏻👍🏻