2016-01-03 647 浏览
众所周知, 北角七姊妹道, 满布茶餐厅, 工作或附近居民, 每日面对差不多, 而且三高既餐牌, 真系未食都饱, 十分无奈, 但15年12月终于有好消息, 大家可以食得健康, 食得清新啦! 因为响北角地铁站 B2 出口对面, 开左 "糙米家", 里面既餐牌一睇落已经觉得有肚饿感觉, 配搭清新, 正餐都包一杯健康饮料, 咁以后想食得饱又唔超标, 就有新选择啦! 南瓜汁鸡扒糙米饭 ~ 糙米比例高, 一见到时直觉会好硬, 食完实胃病, 但食左一啖后即时改观, 煮得好软熟, 好香, 鸡扒有2块, 呎吋大约4x5吋大一块, 外皮煎得香脆但无焦, 内里肉质依然多汁嫩滑; 最欣赏南瓜汁, 系南瓜打蓉, 加入萝卜及香草, 令成件事天然又额外美味.香葱煎蛋猪扒糙米饭 ~ 一见到实物时, 猪扒颜色好啡, 观感似牛扒, 煎蛋又无甚特别, 心谂唔会好食, 但实话实说, 煎蛋系完全无特别, 但猪扒味道极好, 虽然未知用什么汁料去调味, 但有一种韩国风味, 而且无骨, 不鞋, 不干, 亦不硬, 是不错之选.最令大家感到满意的是, 全张餐单都免费跟一杯饮品, 可选 "奶茶", "咖啡", "牛蒡茶", "柠茶", "

南瓜汁鸡扒糙米饭
香葱煎蛋猪扒糙米饭
最令大家感到满意的是, 全张餐单都免费跟一杯饮品, 可选 "奶茶", "咖啡", "牛蒡茶", "柠茶", "柠水" 或 "糙米茶", 以本人所见, 可能食客都爱健康, 因此 "牛蒡茶" 及 "糙米茶" 较受欢迎.
服务方面 ~ 有改进空间, 本人入坐时, 选择与亲友并排而坐, 侍应即时对本人说将需要与其他人搭枱, 这个完全无问题, 点餐后, 餐都已送到面前, 突然要求本人与友人必须面对面而坐, 只好照做, 再及后比较多人, 侍应再次要求我们调到另一坐位, 以便一班6人客人可以一齐坐, 自问虽然系一个好脾气既人, 但都俾佢地既安排弄至有点不耐烦, 此点必须改善.
总括黎讲, 食物不错, 令大家可以脱离茶餐厅的魔咒, 食得清新健康点, 算是一个新选择.
题外话/补充资料: 全日免收加一, 加 $15 可配 (是日小食) + (菜沙律/是日餐汤)
2016-01-02
南瓜汁鸡扒糙米饭