2017-08-27 189 浏览
假日同朋友出黎睇下戏聚下旧,朋友未到,我地又无谂到食咩,见到地下有间“茶木“,无咩人排队,所以我就提议去食呢间!以前返学成日帮衬尖沙咀𠮶间分店,但就冇试过其他分店!呢度装修都几靓,简约风格,又带点新潮!因为朋友唔钟意食蕃茄酱嘅食物,佢就拣左呢个"松露野菌奶油培根手作面",手作面质感烟韧,有别于一般意粉。 松露味道香浓,菇类和烟肉份量都几多,咸咸地,配埋奶油又唔会好滞!而且唔会好干,最怕食到太杰的酱,浆住个口!另一位Fd就拣左“台式卤味拼盘“同“照烧酱大鸡排“!“台式卤味拼盘“ 有几样野!腩肉,鸡肾(定鸭肾), 牛展,鸡翼同卤蛋!卤水味咸香带少少甜,唔会死咸,都唔错,肉都唔算好咸同韧!仲有啲花生铺底!“照烧酱大鸡排“ 真系好大块!! 上面铺满炸过嘅九层塔作为点缀!照烧酱十分惹味!鸡排香脆热辣辣!外脆内软!而我就拣左甜品!因为我自己好钟意食啲咬落烟烟韧韧嘅野,同埋啲咩多士呀黄金砖果啲都试过啦,所以拣左芋圆食!“黑糖芒果芋圆仙草“:自己觉得个糖水甜左啲啲,有好多种料,口感好丰富,有薏米,红豆,珍珠,芋圆,仙草冻,芒果肉....好冰凉,好消暑呀!!!食完呢餐就去睇戏,朋友想买野入去饮,见到门口

以前返学成日帮衬尖沙咀𠮶间分店,但就冇试过其他分店!

呢度装修都几靓,简约风格,又带点新潮!

松露野菌奶油培根手作面

另一位Fd就拣左“台式卤味拼盘“同“照烧酱大鸡排“!

台式卤味拼盘

照烧酱大鸡扒

黑糖芒果芋圆仙草

食完呢餐就去睇戏,朋友想买野入去饮,见到门口有个叫“茶包“嘅Zone,有专卖台式茶嘅counter 同放左面包架,有枱櫈比人坐!平时见其他分店好似都无野饮同面包卖,所以朋友都想试下!佢地分别买左两杯野饮:“东方美人奶盖“ + “柳丁苹果青柠绿茶“,朋友话都唔错,等我下次又试下先!(无影相,拎左张卡片)

系等紧野饮嘅时候见到收银前放上了一圈面包,写住欢迎试食,系“玫瑰紫薯面包“ ,面包唔错wor,粉红色的面包(系比较天然的颜色),香甜松软!入面有紫薯蓉,仲有啲玫瑰花碎,食得出真系有玫瑰花味,都几香!但好可惜佢啲面包已经卖哂,收哂炉,所以买唔到lu!!!唯有要等下次有机会再黎先买啦!!!😂😂
2017-08-12
等候时间
8 分钟 (堂食)
松露野菌奶油培根手作面
黑糖芒果芋圆仙草