2015-09-20 2289 浏览
工作辛苦梗系要对自己好d啦,食餐开心又满足既慰劳自己系好正确㗎 (笑)。呢晚约左朋友去食No.5 Italian,拣左大坑店,感觉上冇cwb店咁多人。我地7:30到达,竟然冇人㖞 LOL,心谂太好啦,冇咁嘈。店内装修好cozy,播住好多耳熟能详既英文歌,好舒服啊!不过冷气有d冻,好彩我有带件外套仔咋。Order完后先黎少少面包,黑色果块我估系墨鱼汁味,配埋黑松露牛油,香到你唔信,面包亦好软熟,唔错唔错。饮品我地叫左Lychee & Peach soda,我中意Lychee多d, Peach个味好假,哈哈!前菜叫左煎带子配露笋酱,哗...带子厚肉又鲜甜,每咬一口都有回弹既感觉,煎得够哂金黄香口,加埋d黑椒令沈睡既味觉即时苏醒。旁边有d似青豆蓉既野,好香豆味,入口仍有少少细细既豆粒,增加口感。仲有黑毛猪多士,一定要点呢个,我个人极之欣赏,咸香度10足既黑毛猪,加埋布满牛油香气既脆脆多士,简直系perfect match,真心推荐。另外较为普通既前菜有蒜片炒大虾配意大利肠,虾肉爽弹,加埋d蒜片令虾肉更香口,意大利肠有点少辣,很醒神开胃喔!好多食评话一定要试海胆面配白松露忌廉汁,呢个combi
好多食评话一定要试海胆面配白松露忌廉汁,呢个combination又真系特别得黎又出奇地夹㖞,手做意面质地似意大利云吞皮,白松露忌廉汁香滑到真系停唔到口,加上海胆口感软软又鲜甜,真系几好味啰,份量看似少,但饱腹感都劲架。
Pizza方面叫左Johnny's style, 馅料有parma ham,火箭菜,白松露油,蕃茄酱,水牛芝士。最中意正宗意大利pizza, 薄薄脆脆的食左唔觉好饱,以呢个parma ham既咸香,我估有18 个月或以上,虽然有白松露汁,但未见突出,应该俾parma ham抢左 (笑)。

虽然2个人食,叫左咁多野,但真系好好味,坐得舒服气氛又好,搞到食欲大增,饿鬼上身咁,全部order既野都俾我地K.O.哂,好满足好开心,下次会再黎食过,赞。
  • 黑毛猪多士