2021-10-25 1681 浏览
今日心思思想食日本野,但因为粮尾嘅关系,我地就选择左呢间出名平价嘅湾仔日式食店「和食居」,一去到门口以为好多人排队,原来果啲都系等外卖嘅人,我地唔使等就可以入座了~今次系我第二次嚟食,入面依然系咁多人,小小嘅空间一眼睇哂,侍应们都忙于招呼客人,场面喧闹,好有港式茶记嘅风貌,我谂如果有日本人嚟到呢间铺头,见证到呢种香港食肆常见嘅场面,一定会觉得好惊讶(甚至惊吓)。食物方面,我今次嗌左一碟日式咖哩鸡扒饭,份量非常丰富!丰富到我食唔哂!而且卖相精美,吸引力好强~价钱嚟讲,$59咖哩饭包野饮(热饮)真系抵到烂,喺今时今日嘅湾仔商业区嚟讲算系好平架啦!所以呢间餐厅长期都座无虚席,日日都好旺场!

日式咖哩鸡扒饭
2021-10-25