14/3/2024📍 Tokyo Chikara Meshi呢间系专食日式烧肉丼嘅餐厅 暂时全港有三间分店 呢间系旺角The Forest地下 位置几方便 网上话佢系日本当地有「烧牛丼元祖」之称 谂住应该好好食啦 一入去觉得店内装修好普通 好似茶餐厅 光线唔系好够 第一感觉已经麻麻哋😕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨铁板野菜烧牛肉定食 ($70)跟餐有面豉汤、沙律、白饭 份量都好够饱椰菜同牛肉嘅分量大概1:1 铺满成个铁板椰菜唔系好腍 都唔系好甜 一般般牛肉肥瘦啱啱好 配埋洋葱食 甜甜哋 几好食😋✨重量烧豚肉饭 ($78)用便当盒装住 份量都唔算真系好重量级 同埋唔系好够热 但啲汁捞埋饭都ok 嘅啲肉有阵泰式香料嘅味 有啲奇怪 🤔 同埋肥肉嘅部分都几多下 有啲扣分✨唐扬炸鸡 ($18)有三嚿几大嚿嘅鸡 冇咩味 炸粉几薄 都算juicy但有样好致命嘅野:鸡肉中间渗咗啲炸粉浆入去 咬到中间有一pat pat 嘅粉浆 口感劲核突🤢好难食!从来冇食过咁难食嘅炸鸡!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯我哋两个人食咗~$160 相比起其他丼饭专门店 呢间嘅味道真系好一般 🙁 用餐期间仲有
14/3/2024
📍 Tokyo Chikara Meshi
网上话佢系日本当地有「烧牛丼元祖」之称 谂住应该好好食啦
一入去觉得店内装修好普通 好似茶餐厅
光线唔系好够 第一感觉已经麻麻哋😕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨铁板野菜烧牛肉定食 ($70)
跟餐有面豉汤、沙律、白饭 份量都好够饱
椰菜同牛肉嘅分量大概1:1 铺满成个铁板
椰菜唔系好腍 都唔系好甜 一般般
牛肉肥瘦啱啱好 配埋洋葱食 甜甜哋 几好食😋

✨重量烧豚肉饭 ($78)
用便当盒装住 份量都唔算真系好重量级
同埋唔系好够热 但啲汁捞埋饭都ok 嘅
啲肉有阵泰式香料嘅味 有啲奇怪 🤔
同埋肥肉嘅部分都几多下 有啲扣分

✨唐扬炸鸡 ($18)
有三嚿几大嚿嘅鸡 冇咩味 炸粉几薄 都算juicy

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我哋两个人食咗~$160
相比起其他丼饭专门店 呢间嘅味道真系好一般 🙁 用餐期间仲有乌蝇系枱面飞嚟飞去 卫生情况都麻麻哋 👎 我哋就宁愿食sukiya 啦

推荐指数🌟:2/5
📍旺角奶路臣街17号THE FOREST地下G8号铺