2019-03-23 628 浏览
早两日同老板做完野谂住一齐食饭,佢话想食d惹味野,湾仔区我就醒起泰面。12点几时间尚早,希望唔洗点排队。但似乎我太天真喇,虽然咁早但都排左4个字,搅到我对住老板都有小小尴尬...呢间餐厅我食过几次,就眼睇似系外国人打理,厨师都系外国人,识讲小小中文仲几风趣。餐厅室内设计以泰国纯朴风格配合特色玩味装饰,整个空间沿用很多原木原素,还有铺外挂左d竹帘canopy,几有泰国feel,整体舒服得来又带点年青活力。唔讲咁多,呢d野都系去到就一眼睇晒,讲返d食物新menu加左中文,其实好多样我都食过,不过都系lunch hour,夜晚排太耐个肚顶唔顺。但值得一提系个次夜晚来排队+留低电话,过左成两个钟佢仲会打返来俾我,个下我有d衰连cut佢两次线,但佢仲坚持打来同我讲有台,老实讲个感觉系加分嘅,起码我冇起第二间餐厅感受过我同老板都点左佢地个泰式招牌蟹肉炒饭,上菜算快,成个饭好香,颜色都唔错,睇得出炒到d饭一粒粒,整体卖相吸引。食落口有啖啖饭香,蟹肉味都几出,蟹肉算多,佢上碟会跟一碟仔鱼露,个人建议lai小小落个饭到,吊起个蟹味,味道会有比较立体。佢个鱼露唔算咸,所以ok嘅!食到一粒都唔净,几捧场😋个

招牌泰式蟹肉炒饭

食到一粒都唔净,几捧场😋
个碟几有特色

炒泰国通菜

我地仲叫左个泰式炒通菜,唔系好识分但应该系马拉盏炒?ok不过不失

Thai  lime  tea

泰式青柠茶,个餐包左嘅。茶味好特别,唔似我地平时饮开d锡兰红茶,个人感觉虽然系冻饮但茶味够香,可以少d甜。佢成粒青柠开两边,建议水吧帮手揸一揸汁会好d,太大旧自己笃有d难。总结好饮嘅

Thai  milk  tea

老细杯泰式奶茶,都系茶底特别所以同我地饮开d味唔同,可能糖都唔一样?唔知道

泰式街头椰子雪糕

甜品,泰式街头椰子雪糕。雪糕椰子味好香,唔似即买现成野。老细觉得个花生,粟米同雪糕几夹。我就觉得卖相做足系好但唔钟意咁多花神野,雪糕好味自己都够做。

总结:人均消费1xx再加1,食呢个味道级数lunch系ok嘅,好味。冷气风口吹住人有d难受,但同侍应讲都肯熄机所以ok

2019-03-18
等候时间
20 分钟 (堂食)
招牌泰式蟹肉炒饭
炒泰国通菜