作为一个住系上水既人,其实我就好少主动揾野食,但系有见于最后睇到有人写旧墟既石豚屋,而我又未试过,所以今日放Lunch Break既时候去左试试。首先可能今日我地放lunch既时间比较早,无咩学生黎,所以入到店面都有几个空位,我同友人就快快被安排入座。呢碗系我地一坐底就送上黎既味噌汤,暖暖地,睇到个汤都几浓,入面有d豆腐粒,食得出应该系百x个只滑豆腐,不过就咸左少少。对于一个有选择困难症既人黎讲,我决定友人要咩set我就跟!(因为佢有成差唔多20个组合,好难简!)于是两个人就要左三文鱼蟹籽饭+炸鸡软骨既餐。趣事:餐饮我要左冻奶茶少甜,友人个杯系冻柠水,不过唔知点解送黎个阵友人个杯插住左两支饮管。友人表示:哇?情侣杯呀?最先送上黎既系呢碟炸鸡软骨,份量都几多,唔错。送上黎既时候闻左下,无个阵令人讨厌既油"忆"味,而且感觉到有热气,相信应该系即炸既!鸡软骨炸得唔错,咬落口会有脆脆既声音,好香口,入面既鸡软骨好脆,有d仲会带肉。侧边既酱系普通沙律酱,无咩特别,而且软骨下面唔知点解垫左几条好零碎既菜丝,又唔系多,有d奇怪。食食下鸡软骨差唔多食左一半既时候,个饭终于到左。不过本人其实唔食Wasa
作为一个住系上水既人,其实我就好少主动揾野食,
但系有见于最后睇到有人写旧墟既石豚屋,

首先可能今日我地放lunch既时间比较早,无咩学生黎,
所以入到店面都有几个空位,我同友人就快快被安排入座。
呢碗系我地一坐底就送上黎既味噌汤,暖暖地,睇到个汤都几浓,

于是两个人就要左三文鱼蟹籽饭+炸鸡软骨既餐。
趣事:

友人表示:哇?情侣杯呀?
最先送上黎既系呢碟炸鸡软骨,份量都几多,唔错。

鸡软骨炸得唔错,咬落口会有脆脆既声音,好香口,
入面既鸡软骨好脆,有d仲会带肉。
又唔系多,有d奇怪。
食食下鸡软骨差唔多食左一半既时候,个饭终于到左。
不过本人其实唔食Wasabi,但系店方就自动放左旧wasabi系上面,对于我黎讲有d唔方便。
所以最后我将个旧wasabi比埋友人,因为佢中意嘛!

不过唔知点解友人个碗饭无蟹籽!

我叫友人换过,不过好脾气既佢表示:唔洗啦是旦啦。

成碗饭其实都几大碗下,
而饭上面有d"蟹籽"类既物体、青瓜丝、玉子同几块都几大下既三文鱼。
"蟹籽"类物体:食落居然系无味既!?

青瓜丝:爽口,同三文鱼一齐食几好
玉子:太甜,而且太湿
三文鱼:size不错,几软滑,而且最重要系唔似得某间板x寿司既三文鱼咁有筋,食落几香鱼油味。
饭:太粘,就算落左酱油都"搅"得有点吃力(因为本人习惯将所有野搅埋一齐食)

总结:埋单既时候系收$38,其实好平,以一间日式食店黎讲,而且我觉得物超所值,
比起d连锁寿司店,经常重速度重数量就偏忽视质量黎讲,
石豚屋提供左低价、款式多、质量有返咁上下既食物比大家,
所以绝对值得大家去试下。
p.s.一向细食既友人都觉得个饭好食,一口气食晒^^
2013-06-03