2023-11-25 1591 浏览
//20 11 23 晴天🌞20:15 中环 些利街 Tower 2@hungrydino.hk来自神的恩典 ☺︎古时候,日本人相信会有掌管丰收嘅神灵存在,因此喺日本会见到各式各样嘅「稻荷神社」,而神社里面主要供奉掌管住五谷嘅「仓稻魂神」。由于「仓稻魂神」同农业嘅丰收息息相关,所以,就有人提议将佢改称为「お稲荷さん」「稻荷神」。传说中,每位神明都会挑选一种动物,成为佢哋喺民间传递重要讯息嘅使者,而刚好呢份工作,非常适合当时拥有聪明,但极具灵性嘅「狐狸」担当。一直以嚟,日本人会将油扬视为「狐狸」最钟意嘅食物,民众为求得到丰收嘅祝福,于是落力讨好使者,将大量米饭塞入油扬,制成祭品然后供奉。随住时代不断嘅演变,去到江户时代,名古屋终于正式诞生,第一款平民最爱食嘅腐皮寿司啦!𖤐ˊ会有加一服务费🔻炙烧左口鱼蟹膏丼 HKD$208ꕀ左口鱼边极之肥美 散发出完美光泽而且肉质细嫩 咬落去入口即溶 味道无比鲜甜当中甘香嘅鱼油 更会系口腔里面慢慢涌出寿司饭嘅醋味平衡得相当唔错 绝无抢走左口鱼边嘅味道加埋蟹膏、葱粒简直无得顶 好食到停唔到口 我同肥仔一试难忘 必定会再访 🔻牛油蒜香赤虾 HKD$36ꕀ赤虾鲜
20 11 23 晴天🌞

而且肉质细嫩 咬落去入口即溶 味道无比鲜甜
当中甘香嘅鱼油 更会系口腔里面慢慢涌出

寿司饭嘅醋味平衡得相当唔错
绝无抢走左口鱼边嘅味道
加埋蟹膏、葱粒简直无得顶 好食到停唔到口
我同肥仔一试难忘 必定会再访

🔻牛油蒜香赤虾 HKD$36

赤虾鲜嫩、爽口、大只
每啖都充满住牛油同蒜香嘅味道

味道偏向少少似韩式大酱汤
整体惹味得嚟又唔会过辣

🔻蟹膏蟹籽烧饭团 HKD$59

Creamy嘅蟹膏够晒咸香 而且份量多
再配埋寿司饭嘅烟靭、清脆嘅蟹籽同紫菜
口感层次特别丰富

🔻𝐁𝐞𝐚𝐁𝐞𝐚 𝐁𝐢-𝐫𝐮 HKD$88